NEMA MIRA NA ISTOKU

ESKALACIJA NASILJA U UKRAJINI Za danas najavljeni pregovori, no vode se borbe: 'Granatiraju nas'

 AFP PHOTO / ANTOLII STEPANOV

KIJEV - Jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a šestorica su ranjena na teritoriju pod kontrolom proruskih separatista u posljednja 24 sata, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska, optužujući pobunjenike da koriste teško naoružanje koje je trebalo biti povučeno u skladu sa sporazumom o primirju.

Eskalacija nasilja bit će dodatan pritisak na razgovorima ministara vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, koji bi se trebali sastati danas u Berlinu kako bi razmotrili daljnju provedbu sporazuma o primirju iz Minska.

Taj sporazum, zaključen u bjeloruskoj prijestolnici sredinom veljače, tehnički je i dalje na snazi iako se dvije strane međusobno optužuju za jačanje napada u posljednjih nekoliko dana.

"Pobunjenici nisu prestali pucati na ukrajinske položaje... Tijekom proteklog dana neprijatelj je koristio oružje koje je zabranjeno prema odredbama sporazuma iz Minska", rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Oleksandr Motuzjanjuk.

Separatistički dužnosnici optužili su vladine snage za kršenje primirja opetovanim ispaljivanjem tenkovskih i topničkih granata na položaje pobunjenika u posljednja 24 sata, izvijestila je novinska agencija separatista DAN.

U sukobima s ukrajinskom vojskom oko zračne luke u Donjecku i istočno od luke Mariupolja ranjena su četiri separatistička borca, rekao je glasnogovornik separatista Eduard Basurin, kako je prenijela agencija dpa, pozivajući se na lokalna medijska izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:00