POJAS GAZE

ESKALACIJA SUKOBA UNATOČ PREGOVORIMA O PRIMIRJU Palestinci ispalili desetke raketa, Izraelci žestoko uzvratili: 'Ubili su ženu i njenu bebu!'

 
 REUTERS/Mohammed Salem

Palestinski militanti ispalili su u noći na četvrtak desetke raketa na Izrael, a Izraelci izveli niz zračnih udara, u najnovijoj eskalaciji sukoba unatoč pregovorima o primirju.

Sirene od srijede gotovo non-stop odjekuju južnim Izraelom, upozoravajući stanovnike da ostanu u skloništima, nakon što je u tom smijeru ispaljeno više od 80 raketa.

A member of Palestinian Hamas security forces walks past a Hamas site that was hit in an Israeli air strike, in Al-Mughraqa on the outskirts of Gaza City August 9, 2018. REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Mohammed Salem

Istovremeno su izraelski zrakoplovi gađali 140 položaja Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze. Do eskalacije je došlo u vrijeme kada su obje strane izvijestile o mogućem napretku UN-ovih i egipatskih napora da se okončaju višemjesečni sukobi.

Izraelski mediji javljaju da je ranjeno nekoliko stanovnika grada Sderota i drugih pograničnih mjesta. U Gazi su ubijeni jedan pripadnik Hamasa te palestinska žena i njezina 18-mjesečna beba, rekli su palestinski dužnosnici. Ranjeno je još pet civila.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je u srijedu da su pregovori o smirivanju napetosti između Izraela i Pojasa Gaze pod pokroviteljstvom UN-a i Egipta u "uznapredovaloj fazi".

Sličnu izjavu dao je i izrelski zastupnik, sugerirajući mogući preokret nakon žestokog četveromjesečnog nasilja. Ni UN ni Egipat dosad nisu javno iznijeli detaljan plan za Gazu, osim što su rekli da treba osigurati veliku ekonomsku pomoć za dva milijuna Palestinaca.

Već deset godina Pojas Gaze guši se pod strogom izraelskom blokadom. Po agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, pomoć treba oko 80 posto od dva milijuna tamošnjih stanovnika. Od 30. ožujka Palestinci prosvjeduju redovito u pograničnom sektoru između Pojasa Gaze i Izraela osuđujući izraelsku blokadu. Izraelska vojska u tom je razdoblju ubila 158 Palestinaca, dok je snajperist iz Gaze usmrtio jednog izraelskog vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02