‘PREVENTIVNI NAPAD‘

Eskalacija u Gazi: Izraelci ubili zapovjednika Islamskog džihada, stradala i djevojčica (5), poletjele i rakete

"Islamski džihad je produžena ruka Irana koji želi uništiti Državu Izrael i ubiti nedužne Izraelce...", rekao je Yair Lapid
 MOHAMMED ABED/AFP

Izraelski premijer Yair Lapid rekao je u petak da je izraelska vojska izvela operaciju "protiv neposredne prijetnje", nakon napada na Islamski džihad u pojasu Gaze.

"Izrael je izveo preciznu protuterorističku akciju protiv neposredne prijetnje", rekao je Lapid za televiziju.

"Islamski džihad je produžena ruka Irana koji želi uništiti Državu Izrael i ubiti nedužne Izraelce... Učinit ćemo sve što treba kako bismo obranili naš narod".

Izrael je ranije tijekom dana izveo zračne napade na mete u Gazi, ubivši višeg zapovjednika Islamskog džihada.

Vojska je navečer objavila da nastavlja napade, osobito na istoku grada Gaze.

U tom "preventivnom napadu" na Islamski džihad poginulo je 15 boraca, rekao je nakon prve serije napada glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht.

Dodao je da zauzvrat očekuju raketne napade iz Gaze na središte Izraela.

Izraelska vlast izdala je upozorenje o mogućim raketnim udarima Palestinaca na izraelske gradove. Tijekom dana tim povodom oglasile su se sirene u središnjim i južnim dijelovima zemlje.

"Više od 100 raketa" ispalile su brigade Al-Kuds prema izraelskom tlu, što to oružano krilo Islamskog džihada naziva "prvim odgovorom" na izraelske udare u kojima je ubijen jedan od zapovjednika skupine, Tajsir al-Džabari.

Islamski džihad, organizacija koju Izrael, EU i SAD smatraju teroristima, potvrdio je njegovu smrt.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je poginulo 10 ljudi, uključujući petogodišnju djevojčicu, i da je 55 ozlijeđeno.

Egipat će posredovati između Izraela i Palestinaca kako bi spriječio eskalaciju nasilja, objavila je u petak državna televizija Extra News pozivajući se na službeni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 14:16