NEREDI U ATENI

Eskalirao mirni prosvjed protiv policijskog nasilja, privedeno 16 ljudi, pet policajaca ozlijeđeno

Nasilje je predvodila skupina huligana koji su na policiju i parkirane automobile bacali molotovljeve koktele i kamenje
 Louisa Gouliamaki/AFP

Pet policajaca je ozlijeđeno, a 16 prosvjednika privedeno kasno u utorak nakon što je nasilna skupina iskoristila miroljubivi prosvjed protiv policijskog nasilja i započela s divljanjem u središtu Atene.

Dužnosnici su priopćili da je nasilje predvodila skupina huligana, uključujuči nogometne navijače i zamaskirane izgrednike, koji su na policiju i parkirane automobile bacali molotovljeve koktele i kamenje. Neki su zapalili drveće i kante za smeće.

Snimke također prikazuju izgrednike koji metalnim šipkama napadaju policiju koja je na nerede odgovorila suzavcima i vodenim topovima. U jednom se trenutku sve pretvorilo u uličnu tučnjavu, a do smirivanje stanja došlo tek rano u srijedu.

image
Louisa Gouliamaki/AFP
image
Louisa Gouliamaki/AFP

Jedan je policajac ozbiljno ozlijeđen, ali mu život više nije u opasnosti, rekao je glasnogovornik policije.

U osudi nasilja, premijeru Kiriakosu Micotakisu su se pridružili članovi oporbene stranke.

"To slijepo nasilje ne vodi nigdje", kazao je Mitsotakis na državnoj televiziji.

image
Louisa Gouliamaki/AFP

Miroljubivi prosvjed, prije nego se pretvorio u nerede, bio je odgovor na premlaćivanje muškarca u atenskom predgrađu Nea Smyrni.

U nedjelju poslijepodne društvenim mrežama su se širile snimke na kojima policajac mlati mladića koji leži na tlu, u prisutnosti još najmanje trojice redarstvenika koji su provjeravali poštuju li građani epidemiološke mjere.

Policija je rekla da je izgred počeo kada je redarstvene snage napalo "tridesetak ljudi koji su ozlijedili dvojicu njezinih službenika", što su demantirali mnogi stanovnici.

Vlada i tužiteljstvo pozvali su na pokretanje istrage o tom slučaju. Vlada je kritizirala postupanje policije u tom slučaju, a na društvenim mrežama je uslijedio izljev gnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:36