‘JADNI SMO...‘

Esktremni toplinski val zahvatio SAD, izmjerene rekordne temperature: ‘Doslovno ne napuštamo kuću‘

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za ekstremne vrućine u pet država: Kaliforniji, Nevadi, Utahu, Arizoni i Coloradu
Toplinski val u Americi
 Apu Gomes/AFP

Ekstremni toplinski val, koji je već postavio nove temperaturne rekorde diljem američkog jugozapada, u petak je tamošnje energetske sustave doveo na rub funkcioniranja, dok stanovništvo koristi klima uređaje da se nekako rashladi.

Kalifornijski mrežni operateri dosad su uspjevali podmirivati potrošnju, no u petak su izdali najnovije upozorenje, zatraživši od vlasnika kuća diljem te savezne države da štede struju u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, kada potražnja skače.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za ekstremne vrućine u pet država - u Kaliforniji, Nevadi, Utahu, Arizoni i dijelovima Colorada, kazavši da bi temperature, koje rastu znatno iznad 38 stupnjeva Celzijusa, mogle biti opasne.

Temperaturni rekordi već su probijeni u Salt Lake Cityu, Palm Springsu i drugdje.

"Jadni smo, doslovno ne napuštamo kuću, osim ako baš ne moramo", kaže Hannah Knight, 20-godiđnjakinja, zaposlena kao konobarica u kafiću u Phoenixu.

Energetski sustavi u Teksasu i Kaliforniji dosad su uspjevali podmirivati potražnju, no operatori su sada upozorili građane da ako neće štedjeti struju, moguća su isključenja kako bi sustav funkcionirao.

U Teksasu su temperature ponešto pale, a potražnja za strujom doosegnula je vrhunac u ponedjeljak, U Kaliforniji je u četvrtak potražnja dosegnula 41.364 megawatta, a očekuje se da će do kraja dana u petak premašiti tu brojku. Jedan megawat struje dovoljan je za 200 kućanstava po vrućem danu.

Smanjivanje vrućina očekuje se početkom idućega tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2021 00:13