‘ČIN BEZ PRESEDANA‘

Etiopske vlasti upale u zgradu ambasade Srbije, čuvenu ‘Titovu kuću‘: zemlje bivše SFRJ poslale zajedničku notu

Vilu je Titu poklonio ukazom car Haile Selasije prilikom Titovog posjeta Etiopiji 1959., ali odluka nije provedena u zemljišnim knjigama
Zgrada veleposlanstva (lijevo); etiopski car Haile Selasie i Tito (desno)
 addisababa.mfa.gov.rs; Profimedia

Etiopske vlasti upale su zgradu ambasade Srbije u Adis Abebi, dok je ambasador Aleksandar Ristić bio na odmoru u Srbiji. Zgrada veleposlanstva predmet je sukcesije šest zemalja bivše Jugoslavije, no vlasti Etiopije smatraju da pripada njima.

Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradski Blic je opisao što se dogodilo 23. listopada 2020. godine. Etiopske vlasti upale su u dvorište veleposlanstva, uz fizičku silu izbacile domara, ušli u zgradu i tamo “preturali po arhivi, prepisci i osobnim stvarima ambasadora što je čin bez presedana u međunarodnim odnosima”, prenosi Blic.

To je flagrantno kršenje Bečke konvencije, ističu, jer ona diplomatska predstavništva definira kao teritorij druge zemlje, nad kojom organi vlasti zemlje domaćina nemaju kontrolu.

U znak prosvjeda, Srbija je povukla veleposlanika i razinu diplomatskih odnosa s Etiopijom spustila na razinu otpravnika poslova. Od tada je, piše Blic, krenula zajednička borba zemalja bivše SFRJ da objekt vrati pod svoje.

U veljači ove godine, preko beogradske misije u New Yorku, zemlje sljednice Jugoslavije poslale su zajedničku notu ministru vanjskih poslova Etiopije. Pisali su i dužnosnici Srbije, ali odgovor nije stigao.

image
Haile Selasie i Tito
Topfoto.co.uk/Topfoto/Profimedia

Tu je kuću etiopski car Haile Selassie skupa sa zemljištem 1959. poklonio Josipu Brozu Titu i tadašnjoj Jugoslaviji, kao znak prijateljstva prilikom Titove službene posjete Etiopiji.

Zgrada u kojoj se danas nalazi veleposlanstvo Srbije nalazi se u ulici Adis Abebe koja nosi ime Josipa Broza Tita. U Adis Abebi je poznata kao "Titova kuća."

Car je imao moć pokloniti kuću ukazom, no to nije provedeno u papirima. SFRJ je sedamdesetih godina pokrenula proceduru za upis prava vlasništva, ali etiopska strana nikada nije završila proceduru, piše Blic.

Dokumentacija je nakon revolucije 1974. zapečaćena i pažljivo čuvana, a nesumnjivo je da se carski ukazi dalje nalazi u etiopskoj arhivi.

Pitanje vlasništva nije otvarano do 1991. godine i raspada Jugoslavije, a tada kreću pritisci. Riječ je o jednoj od najljepših zgrada u Adis Abebi. U jednom od dopisa iz 2018. etiopske vlasti tvrde da je riječ o njihovom vlasništvu, a od 2019. inzistiraju na iseljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:51