STALI UZ PREMIJERA

Etiopski olimpijci spremni uzeti oružje u ruke: ‘Svoju zemlju spašavat ćemo na bojišnici‘

Trkači Haile Gebrselassie i Feyisa Lilesa objavili su kako će se, bude li trebalo, osobno boriti protiv tigrajskih pobunjenika

Haile Gebrselassie 

 ALEXANDER KLEIN/AFP

Nakon što su tigrajski pobunjenici objavili kako napreduju prema glavnome gradu Adis Abebi, etiopski premijer Abiy Ahmed rekao je kako je spreman otići na prvu crtu bojišnice, a sad su ga u ratnom pohodu odlučili slijediti i etiopski olimpijci Haile Gebrselassie te Feyisa Lilesa.

- Spreman sam učiniti sve što se od mene traži, uključujući i odlazak na crtu bojišnice - izjavio je 48-godišnji Gebrselassie, prenosi BBC. Sportska legenda, umirovljeni etiopski trkač na srednje i duge pruge, u 25-godišnjoj karijeri osvojio je dvije olimpijske zlatne medalje, osam puta trijumfirao je na Svjetskom prvenstvu i postavio 27 svjetskih rekorda. Iz natjecateljskog trčanja povukao se 2015.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska u međuvremenu su pozvale svoje državljane da odmah napuste Etiopiju, upozorivši kako bi se borbe mogle približiti Adis Abebi u narednim danima. Pobunjenici su ranije ovoga tjedna izvijestili da su preuzeli kontrolu nad Shewa Robitom, gradom koji se nalazi oko 225 km sjeveroistočno od Adis Abebe.

Svoju potporu ratu dao je i 31-godišnji Feyisa Lilesa, osvajač srebra u maratonu na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. On je tad na atletskoj stazi podigao prekrižena zapešća kako bi skrenuo globalnu pozornost na razbijanje demonstranata koji su u to vrijeme zahtijevali političke reforme u Etiopiji.

image

Feyisa Lilesa

OLIVIER MORIN/AFP

Narodnooslobodilačka fronta Tigraja tad je bila dominantna stranka u etiopskoj vlasti, no nakon prosvjeda Abiy je postao premijer, a TPLF je izgubio kontrolu nad zemljom kojom je vladao punih 27 godina. Fronta se kasnije povukla u svoje uporište Tigraj, odakle je lani u studenome, nakon velikog sukoba s premijerom oko njegovih reformi, pokrenula pobunu.

Rat je uzrokovao ogromnu humanitarnu krizu - tisuće ljudi izgubile su živote, milijuni su bili prisiljeni napustiti svoje domove, a nekoliko stotina tisuća sad doslovce umire od gladi.

- Spreman sam crpiti inspiraciju iz galantnosti svojih predaka i otići na bojišnicu kako bih spasio svoju zemlju - rekao je sad Lilesa, trkač na duge staze.

Kako piše BBC, u vrijeme ove intenzivne krize u Africi, mnogi Etiopljani okupljaju se iza svoje zastave i premijera kako bi izrazili potporu vojnoj kampanji. Mnogi su itekako neskloni TPLF-u, koji je desetljećima bio na čelu izrazito autoritarne nacionalne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:10