EKSPLOZIVNA AKTIVNOST

Etna priredila spektakl kakav se ne pamti desetljećima, vulkanolozi: ‘Evo što stoji iza ove predstave‘

‘Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, no zasad nema rizika za stanovništvo, osim dima koji može stvoriti probleme s disanjem‘
Erupcija vulkana Etna
 Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Spektakularna erupcija najaktivnijeg europskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedjeljak navečer kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1500 metara, piše Guardian. Jedan je stručnjak prizore opisao kao 'neke od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko desetljeća'.

Najaktivniji europski vulkan posljednjih je tjedana vrlo eksplozivan te izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

image
Erupcija vulkana Etna
Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

- Etna ovih dana ima pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

image
Erupcija vulkana Etna
Angela Platania/Ipa/Profimedia

- Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedjeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su tisuće komada stijena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara.

image
Erupcija vulkana Etna
Angela Platania/Pa Images/Profimedia

'- o je sigurno bila jedna od najspektakularnijih erupcija posljednjih desetljeća, rekao je Boris Behncke, vulkanolog iz Nacionalnog instituta za geofiziku u Kataniji. - Ali ovo spada u uobičajenu aktivnost ovog vulkana. Etna radi posve normalne stvari, čak i ako se svaki put čini da je sve veće, jače, šarenije i više prijeteće.

image
Erupcija vulkana Etna
Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Prema vulkanolozima, Etna izbacuje "primitivnu magmu", što je pojam koji se odnosi na vrstu magme čiji se sastav malo promijenio u odnosu na Zemljin plašt gdje je nastala. To je magma koja dolazi iz utrobe planine i nosi veći naboj plina. Iz tog je razloga sposobna proizvesti zapanjujuće visoke fontane od lave.

image
Erupcija vulkana Etna
Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

- Imajte na umu da su 1789. fontane lave dosezale 3.000 metara. Kaže se da je lava toliko osvijetlila nebo da je bilo moguće čitati čak i noću, rekao je Behncke.

image
Erupcija vulkana Etna
Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Etnine česte erupcije duboko su promijenile krajolik jugoistočne Sicilije i u mnogim su prilikama predstavljale prijetnju naseljima na njezinim padinama.

image
Erupcija vulkana Etna
Davide Anastasi/ipa/Sipa Press/Profimedia

Najduža zabilježena erupcija dogodila se u srpnju 1614. godine, kada su eksplozivne aktivnosti trajale 10 godina, a vulkan je izbacio više od milijardu kubičnih metara lave, prekrivajući 21 kvadratni kilometar. Najpoznatija i najrazornija erupcija dogodila se 1669. godine, kada je lava, popraćena potresima, zatrpala desetke gradova i došla čak do mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2022 10:00