HOROR U AFRICI

Etničko čišćenje u sjeni kaosa u Afganistanu: ‘Idu od vrata do vrata, leševe bacaju u rijeku‘

Ono što je započelo kao politički spor u Etiopiji, pretvorilo se u etničko čišćenje i masakr
Regruti za pričuve regionalnih snaga Amhare, zajedno s pripadnicima milicije Amhara
 Eduardo Soteras/AFP

Ono što je započelo kao politički spor u Etiopiji, jednoj od najmoćnijih i najmnogoljudnijih afričkih zemalja, pretvorilo se u kampanju etničkog čišćenja protiv manjinskih stanovnika regije Tigraj.

Etiopska vlada na čelu s dobitnikom Nobelove nagrade za mir, Abiyom Ahmedom, optužuje se za udruživanje s etničkom skupinom Amhara i vojnicima iz susjedne Eritreje, kako bi srušili regionalnu vladu Tigraja. Međutim, u međuvremenu to se pretvorilo u pokolj i jedno od najgorih etničkih čišćenja.

Britanski Telegraph piše da snage koje vladaju Etiopijom na području grada Humere čine zvjerske zločine - tjeraju tisuće muškaraca, žene i djecu u improvizirane koncentracijske logore, režu im udove i unakažena tijela bacaju u masovne grobnice. Barem tako tvrde deseci različitih svjedoka za Telegraph.

Amharske snage išle su "od vrata do vrata" kako bi pronašle i uhitile svakoga tko je etnički stanovnik Tigraja u najnovijim potresnim dokazima etničkog čišćenja stanovništva u etiopskom krvavom građanskom ratu.

Humera je grad s oko 50.000 stanovnika, blizu Etiopijske granice s Eritrejom i Sudanom. Zbog svoje strateške lokacije, bio je jedno od prvih mjesta koje su napale snage premijera Ahmeda.

image
Eduardo Soteras/AFP

Genocid o kojem nitko ne priča

Izvori navode da su nakon niza pobjeda pobunjeničkih snaga krajem lipnja, vladajuće sile u Humeri počele s etničkim čišćenjem stanovnika Tigraja u samom gradu.

Kako piše Telegraph, vojni lideri Ahmare održale su javni sastanak u glavnoj općinskoj vijećnici u Humeri kako bi odlučili o sudbini lokalnog stanovništva. Zaključak je bio zastrašujući:

- Treba ih sve istrijebiti - izjavio je jedan čovjek koji je nazočio sastanku.

Brojni stanovnici rekli su da su ubrzo nakon sastanka krenula masovna uhićenja.

- Išli su od kuće do kuće i sve hapsili. Nitko nije bio izuzet osim onih koji su pobjegli u Sudan ili našli mjesto na kojem se mogu sakriti unutar grada. Imaju popis svih stanovnika koji pripadaju toj manjini iz administrativnih ureda - rekao je svjedok.

image
Eduardo Soteras/AFP

- Ako vam na osobnoj iskaznici piše da ste iz Tigraja, nema milosti", rekao je drugi.

- Feven Berhe bila je nevina građanka koja je posjedovala malu trgovinu. Odveli su je do rijeke Tekeze i ustrijelili - rekao je jedan stanovnik koji je dobro poznavao 40-godišnju žrtvu.

- Prije nego su ju ubili, izvadili su joj oči i odrezali joj noge. Nikome nisu dozvolili da uzme njezino tijelo i zakopa ga.

Svjedok nazvan Gizau rekao je da je pobjegao iz jednog od centara tako što je uvjerio vojnike da nije etnički pripadnik Tigraja.

Giazu i deset ostalih svjedoka rekli su da se ljude ubija, a njihova tijela bacaju u jame u okolici triju skladišta i masovnih grobnica izvan grada.

Početkom kolovoza pronađena su 43 leša kako plutaju rijekom Tekeze.

Stanovnici kažu da su, kada su plutajuća tijela privukla veliku međunarodnu pažnju, amharske snage počele bacati tijela na druga mjesta.

image
Eduardo Soteras/AFP

Starije osobe, djeca i trudnice odvedeni su u nekoliko zatočeničkih centara i tri različita skladišta diljem grada, koja su pretvorena u improvizirane "koncentracijske logore", rekli su preživjeli.

Telegraph nije mogao potvrditi ove izjave zbog velikih ograničenja izvješćivanja u Etiopiji.

Satelitske snimke djelomično potvrđuju izjave svjedoka. Pokazuju jame veličine većih bazena izvan jednog od skladišta. Postoje i slične fotografije sumnjivih jama na drugim lokacijama.

Predsjednik etiopijske pokrajine Ahmara Agegnuh Teshager i ured etiopijskog premijera su dobili upite za očitovanje o Telegraphovim nalazima, ali nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:20