TRAG SMRTI

EU agencija surađuje s gospodarom rata!? ‘Tukli su nas dok nam tijela nisu pocrnjela od udaraca‘

Frontex daje koordinate izbjegličkih brodova TBZ-u, libijskoj paravojnoj skupini povezanoj s Haftarom

Khalifa Haftar

 Afp/Profimedia

Posljednjih mjeseci sve je veći broj čamaca koji polaze iz Bengazija i drugih mjesta u istočnoj Libiji i nose migrante prema Europi. Ova regija nije pod kontrolom libijske vlade koju priznaje EU, već njome upravlja Khalifa Haftar, gospodar rata s vezama s Kremljom.

Lighthouse Reports, kao dio svog istraživačkog rada u suradnji s dnevnicima Der Spiegel, Le Monde, Al Jazeera, Malta Today i Siray, pokrenuo je ozbiljna pitanja o potencijalnoj suradnji između dužnosnika EU i Brigade Tareq Bin Zeyad (TBZ), libijske paravojne skupine povezane s Haftarom.

Izvješće sugerira da TBZ upravlja pomorskim brodom za odvraćanje migranata, također nazvanim Tareq Bin Zeyad, u vodama Libije i Malte. Libija služi kao ključna tranzitna zemlja za migrante koji pokušavaju ilegalno ući u Italiju, a dokazi upućuju na to da Frontex omogućuje operacije "povlačenja" čamaca pružanjem TBZ-u koordinata za vrijeme plovidbe.

Grupaciju pod vodstvom Saddama Haftara, sina libijskog ratnog zapovjednika Khalife Haftara, Amnesty International optužuje za teška kršenja ljudskih prava, uključujući ubojstva, mučenja, nestanke, silovanja i prisilno raseljavanje.

Ta se milicija sastoji od plemenskih boraca i bivših vojnika pod Moamerom Gadafijem, te je navodno imala tajne veze s ruskom plaćeničkom skupinom Wagner.

image

U izvješću se navodi da milicija Khalife Haftara zarađuje od trgovine ljudima

Brais Lorenzo/Afp/Profimedia

Istraživanje medija implicira da su malteške vlasti te nadzorne agencije EU, uključujući Frontex, bile uključene u identificiranje i davanje koordinata izbjegličkih brodova TBZ-u, što je dovelo do presretanja i vraćanja migranata u Libiju, gdje su se suočili s brutalnim zlostavljanjima.

Zona potrage i spašavanja

Istraživanje je potkrijepljeno dokazima koji uključuju svjedočenja izbjeglica. Basselu Nahas, 36-godišnji sirijski izbjeglica, svjedočio je da je njegov čamac zaustavljen u malteškim vodama. Libijci s uniformama TBZ-a su ih optužili da nose droge i oružje. Izbjeglice, među kojima su bile žene i djeca, nasilno su vraćene u Benghazi, gdje je krenula tortura.

"Tukli su nas dok nam tijela nisu pocrnjela od udaraca", rekao je Nahas u potresnom svjedočenju.

Slični iskazi drugih izbjeglica potkrjepljuju ovaj narativ.

Europski sud za ljudska prava protivi se vraćanju tražitelja azila u Libiju zbog opasnosti od mučenja i smrti. Libija je trenutno podijeljena na dva dijela, s međunarodno priznatom vladom koja kontrolira zapadni dio i suparničkom skupinom na istoku, koja kontrolira Benghazi.

Europska unija surađuje s libijskom obalnom stražom u nadzoru i spašavanju, posebno na zapadnom dijelu zemlje. Vlada u Tripoliju bila je odgovorna za zonu potrage i spašavanja, zbog čega su im poslane koordinate čamaca s izbjeglicama, tvrdi se iz EU.

image

Libija služi kao ključna tranzitna zemlja za migrante

Stringer/Afp

Pravni stručnjaci dugo su kritizirali slanje koordinata brodova u Tripoli, jer tamošnji kontrolni centar može proslijediti informacije paravojsci s istoka. Službeno, EU se distancira od TBZ-a. Ta skupina nije "legitiman partner", kaže glasnogovornik Europske komisije, i "nemamo posla s njima".

Novinarsko istraživanje otkrilo je najmanje tri slučaja u kojima je dokazano da su ili Frontex ili malteške vlasti otkrile izbjegličke brodove koje su Haftarovi ljudi povukli natrag u Libiju, unatoč činjenici da su brodovi već bili u europskoj zoni spašavanja i potraga.

Talijanska financijska potpora

Prema istraživanju, Frontex rutinski dijeli koordinate brodova s libijskim vlastima, a izvješće ističe najmanje jedan slučaj iz kolovoza 2023., kada su podaci proslijeđeni TBZ-u. U konkretnom incidentu koji se dogodio 26. srpnja, Frontex nije osigurao dovođenje izbjeglica u sigurnu luku.

Zrakoplov Frontexa uputio je poziv u pomoć zbog broda s migrantima, na koji je odgovorio TBZ. Drugih intervencija nije bilo, unatoč prisutnosti obližnjih trgovačkih brodova.

Frontex je pod kontrolom država članica EU, a neke od zemalja ulažu ozbiljna sredstva kako bi spriječile izbjegličke brodove da prijeđu Sredozemno more.

Dužnosnici Italije rade na uspostavljanju boljeg odnosa s Libijom, pa je tako premijerka Giorgia Meloni nedavno primila Haftara u Rimu. Talijanski ministar unutarnjih poslova govorio je čak o mogućoj financijskoj pomoći TBZ-u.

Malteški dužnosnici otvoreno priznaju suradnju s Haftarom, dijele podatke o nadzoru i gledaju na TBZ kao na službenu obalnu stražu za istočnu Libiju. Radijska komunikacija od 2. kolovoza otkrila je malteški glas koji daje TBZ-u koordinate izbjegličkog broda.

Umiješanost milicije proteže se i na trgovinu ljudima, pri čemu TBZ navodno prima dio dobiti od brodskih operatera u zamjenu za odobrenje prije polaska.

Europski diplomati za to znaju već mjesecima. Interni dokument njemačkog ministarstva vanjskih poslova koji sažima sastanak na razini EU napominje da su Haftarovi napori da spriječi migrante da stignu do Europe prvenstveno izgovor za dobivanje međunarodne potpore. Istina je, navodi se u izvješću, njegova milicija zarađuje od trgovine ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:10