OPSKRBA CJEPIVOM

EU blizu dogovora s Novavaxom: ‘Namjeravamo sklopiti ugovor ovaj ili sljedeći tjedan‘

Cjepivo se još testira, ali preliminarni podaci pokazuju da je ono 89,3 posto učinkovito u sprečavanju covida-19
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Europska unija mogla bi ovaj ili sljedeći tjedan potpisati ugovor o opskrbi cjepivom protiv koronavirusa s američkim proizvođačem Novavaxom, rekla su dvojica dužnosnika uključena u razgovore s tvrtkom.

EU je zaključio preliminarne pregovore s Novavaxom u prosincu o nabavi 100 milijuna doza i opciju za dodatnih 100 milijuna.

"Razgovori s Novavaxom su se intenzivirali i namjeravamo sklopiti ugovor ovaj ili sljedeći tjedan", rekao je dužnosnik EU.

Drugi dužnosnik EU uključen u razgovore potvrdio je da je to mogući vremenski raspored za dogovor, no dodao je da još traju rasprave s odvjetnicima te tvrtke, odbivši detaljnije govoriti o neriješenim pitanjima.

Novavax je potvrdio da su pregovori u tijeku. Glasnogovornik komisije odbio je komentirati razgovore, ali je dodao da je EU voljan proširiti portfelj cjepiva protiv covida-19.

Prošli tjedan europski regulator za lijekove rekao je da je pokrenuo razmatranje Novavaxova cjepiva kako bi ubrzao potencijalna odobrenja.

Cjepivo se još testira, ali preliminarni podaci pokazuju da je ono 89,3 posto učinkovito u sprečavanju covida-19 u ispitivanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a gotovo jednako je bilo učinkovito u zaštiti od zaraznijeg soja koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji.

Taj bi ugovor, ako se ostvari, bio sedmi koji je EU zaključio s proizvođačima cjepiva protiv covida-19.

EU već ima ugovore s AstraZenecom, Johnson&Johnsonom, Pfizer/BioNTechom, CureVacom, Modernom i Sanofi-GSK za ukupno oko 2,3 milijarde doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:47