STIŽU SREDSTVA

EU će u 2021. izdati 80 milijardi eura vrijedne obveznice u sklopu plana oporavka od koronavirusa

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročni vrijednosni papiri bi se prodavali od rujna
Ilustracija
 Ulf Wittrock/Alamy/Alamy/Profimedia

Prvi puta u povijesti Europska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla financirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa.

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih vrijednosnica u 2021. godini, EU će "uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka", rekao je europski povjerenik za proračun Johannes Hahn u priopćenju najavljujući plan.

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročni vrijednosni papiri bi se prodavali od rujna, objašnjeno je u priopćenju Komisije.

Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura, navodi se u istom priopćenju.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnoj razini odobrilo modele financiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Čelnici EU-a dogovorili su se za program prije gotovo godinu dana, zajedno s proračunom od 1100 milijardi eura za razdoblje 2021.-27. godine, koji će biti financiran uglavnom doprinosima država članica.

Fond za oporavak ovisi o daleko najvećoj dugoročnoj inicijativi zajedničkog zaduživanja koje su ikad poduzele države EU-a, a pregovori su bili teški. Udruženom dugu tradicionalno su nesklone fiskalno konzervativne države poput Nizozemske, Finske i Njemačke.

Sav posuđeni novac podijelit će se do 2026. godine, a trebao bi biti vraćen do 2058. Iznos od 750 milijardi eura trebalo bi biti isplaćeno dijelom kao bespovratna sredstva, a dijelom kao niskokamatni zajmovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 01:00