‘NEPRIHVATLJIVO‘

EU demantira da ijedna članica plaća ruski plin u rubljima: ‘Sankcije se moraju primjenjivati‘

Prema ruskom dekretu, europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima

ruski rubalj, ilustrativna fotografija

 Alexander NEMENOV/AFP

Europska komisija (EK) i francusko predsjedništvo EU-a demantirali su u ponedjeljak da neke države članice plaćaju ruski plin u rubljima, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

“Ne znam da ijedna članica EU-a plaća u rubljima ili da je najavila da to namjerava”, izjavila je povjerenica za energiju Kadri Simson, nakon izvanrednog sastanka ministara država članica zaduženih za energiju. Dodala je kako je ministrima objasnila da bi plaćanje u rubljima predstavljalo jasno kršenje sankcija protiv Rusije i da “to nije prihvatljivo”.

"Države članice ne bi trebale imati ikakvih iluzija da se mogu osloniti na dobru vjeru Gazproma po tom pitanju”, rekla je Simson.

I francuska ministrica za ekološku tranziciju Barbara Pompili tvrdi da nijedna zemlja na plaća plin u rubljima.

“Mogu potvrditi da su sve zemlje članice rekle da se sankcije moraju primjenjivati i da se ugovori moraju poštovati”, rekla je Pompili.

Bloomberg je u ponedjeljak objavio da dio zemalja članica već plaća u rubljima.

Rusija je donijela dekret prema kojemu europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se euri promijene u rublje.

U EK-u kažu da za EU nije sporno da europska tvrtka koja kupuje plin otvori račun u Rusiji u eurima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

Konverzija eura u rublje obavlja se preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU-a i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje mjera.

Uplaćena sredstva u eurima idu ruskoj središnjoj banci, koja ih onda mijenja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka. To znači da neka europska kompanija koja je uplatila eure na neki način kreditira rusku središnju banku, smatra EK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 17:34