UNIJA KAO DRŽAVA

EU dobio prvog predsjednika i šeficu diplomacije

 Reuters

Čelnici Europske Unije izabrali su večeras, na izvanrednom samitu u Bruxellesu belgijskog premijera Hermana van Rompuya za prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća, javljaju diplomati.

Drugi važan položaj stvoren Lisabonskim sporazumom, koji na snagu stupa 1. prosinca, mjesto ministra vanjske politike i sigurnosti popunit će povjerenica EU za trgovinu, britanska barunica Catherine Ashton.

Analitičari ih oboje smatraju pomirljivim i skromnim političarima. Ovakav izbor tumači se činjenicom da bi istaknutiji državnik veće karizme mogao zasjeniti ostale čelnike u Uniji.

Britanska vlada odustala je od promoviranja svojeg bivšeg premijera Tonyja Blaira za mjesto predsjednika iako je neko vrijeme slovio kao favorit.

62-godišnji flamanski demokršćanin Van Rompuy prilično je nepoznat izvan Belgije, no imao je snažnu podršku Francuske i Njemačke. Prati ga reputacija graditelja koalicije koji je uspio izmiriti jezično podijeljenu belgijsku vladu i izvući je iz krize. U manje od godinu dana koliko je na njezinu čelu smanjio je napetosti između Flamanca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijaca na jugu zemlje.

Nizozemski kandidat, premijer Peter Balkenende, sam je odustao tijekom izbornog procesa.

Odabir predsjednika iz redova desnog centra te ministra vanjskih poslova među političarima lijevog centra bio je očekivan. Europski čelnici objavili su kako će tražiti što je moguće veću ravnotežu ove dvije dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:31