POVRATAK TRADICIJI

EU financira školu za pastire u Italiji, dobili stotine prijava! ‘Mladi žele započeti novi život...‘

Polaznici će imati teorijski i praktični dio, koji uključuje jednomjesečni boravak sa stadom u šumama te šišanje i uzgoj ovaca
 AFP

U Italiji je osnovana škola za pastire, a u travnju počinje prvi tečaj za sve one koji žele živjeti novi život u idiličnim apeninskim planinama.

Na tečaj za obuku stigle su stotine prijava jer su mladi odlučni vratiti se tradicionalnim zanimanjima koja su bila napuštena zadnjih desetljeća.

"Dobili smo puno zahtjeva onih koji žele započeti novi život. Bilo bi nam drago da naši studenti ovdje ili negdje drugdje u budućnosti žele pokrenuti vlastiti stočarski uzgoj", rekao je za dnevni list La Stampa Luca Santini, voditelj Nacionalnog parka šume Casentinesi, mjesta koje je središnji dio programa i tečaja. Nacionalni park prostire se na više od 360 četvornih kilometara u Apeninima između pokrajina Arezzo i Forli.

Polaznici škole, koja će u početku biti otvorena za samo šest osoba, biraju se na temelju prethodnog iskustva i motivacije. Tečaj uključuje teorijski dio i praktični dio koji podrazumijeva jednomjesečni boravak sa stadom ovaca u apeninskim šumama, lekcije poput šišanja ovaca, uzgoja i zaštite od predatora. Škola za pastire je besplatna. Polaznicima će se ponuditi i besplatan smještaj u nacionalnom parku i objektima u blizini, na farmama koje sudjeluju u projektu.

U školi će se posebna pažnja posvetiti trenutnim izazovima s kojima se suočavaju planinske zajednice poput ublažavanja štetnih učinaka klimatskih promjena ili poboljšanja ekosustava i biološke raznolikosti. "Za park je važno održati ravnotežu između šuma i pašnjaka i očuvati bioraznolikost insekata i vodozemaca. Isto radimo kad je riječ o vukovima. Pastirima dajemo pse koji su obučeni da ih otjeraju a da ih ne napadnu", rekao je Santini. Do 2027. godine planiraju se organizirati četiri ovakva tečaja.

Školu pastira financira Europska unija. Projektom EU pod nazivom LIFE SheepForBio želi se poboljšati i očuvati staništa u Apeninima kroz oživljavanje tradicionalne ispaše. Površina pašnjaka u tom području prepolovila se od 1960. do 2000. Unutar Nacionalnog parka šuma Casentinesi od 1950. do 2020. pašnjaci su se smanjili za više od 80%. Dogodilo se to uglavnom zbog depopulacije planinskih područja i smanjenja stočarske djelatnosti.

U proteklih 40 godina Italija je izgubila mnoge svoje pastire, što je trend koji prati i druge europske zemlje. U Alpama se broj farmera smanjio za 40 posto. No, pandemija covida-19 ponovno je otkrila prednosti stočarskih i poljoprivrednih poslova. Talijanska udruga farmera Coldiretti objavila je da se oko 2000 mladih ljudi nedavno odlučilo vratiti poljoprivredi i brinuti o 7,2 milijuna ovaca u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:10