PORUKA EU POVJERENIKA ŠTEFANA FUELLEA

EU GRAĐANIMA BOSNE ‘Nemojte misliti da nismo čuli glasove iz Tuzle i Sarajeva’

U Sarajevu, Tuzli i Mostaru nastavljeni su manji nenasilni prosvjedi, plenumi formuliraju zahtjeve
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Sutra u Sarajevo dolazi povjerenik EU za proširenje Štefan Füle kao prvi dužnosnik Europske unije koji stiže u Bosnu i Hercegovinu nakon početka prosvjeda u toj zemlji 5. veljače. Füle bi u BiH trebao boraviti dva dana, a do kraja tjedna u BiH bi trebala stići i povjerenica za vanjske poslove i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton.

Füle je uoči dolaska danas objavio otvoreno pismo građanima i političarima u BiH. Pismo je objavljeno na web-stranici Delegacije EU u Sarajevu, a prenijeli su ga lokalni mediji.

“Nemojte sumnjati u to jesmo li čuli glasove s ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta”, poručio je Füle u pismu prosvjednicima u BiH. Naglasio je da su on i drugi dužnosnici EU svjesni “legitimnih zahtjeva građana za bolje socioekonomske uvjete, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovi toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije”.

“Političkim sugovornicima u BiH prenijet ću svoje snažno uvjerenje da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih stranaka. Ovdje se radi o suštinskim pitanjima: funkcionalnosti države i dobrobiti građana”, poručio je povjerenik EU za proširenje. Štefan Füle istaknuo je kako je čvrsto uvjeren da je najbolji način za rješavanje socioekonomskih problema u BiH to da se Bosna i Hercegovina ponovo pokrene u pravcu europskih integracija.

Prošlog tjedna su ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović izašli s inicijativom da bi Bosni i Hercegovini trebalo pomoći u otklanjanju zastoja na putu prema EU tako da joj trenutna glavna prepreka, provedba presude Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić i Finci, više ne bude uvjet za nastavak eurointegracija nego da se rješava u hodu, po uzoru na rješenje primijenjeno u slučaju Srbije, kojoj normalizacija odnosa s Kosovom nije više uvjet za početak pregovora nego proces koji prati pregovore.

Dvije godine stara presuda u slučaju Sejdić i Finci zahtijeva od BiH da mijenja izborni zakon tako da za članove Predsjedništva BiH, osim tri konstitutivna naroda, mogu biti birani i predstavnici ostalih naroda.

Bez obzira na inicijativu Hrvatske, Štefan Füle u otvorenom je pismu poručio da je dogovor oko provedbe te presude uvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i za milijune eura pomoći u idućih šest godina.

U Sarajevu je danas prosvjedovalo oko 200 građana. Na drugom sarajevskom plenumu formulirani su zahtjevi: formiranje nestranačke ekspertne vlade, smanjivanje plaća političara na dvije prosječne plaće, reduciranje voznog parka za 50 posto i revizija privatizacije. U Mostaru su na plenumu izabrali koordinacijski odbor u koji su ušli predstavnici Hrvata i Bošnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:27