PROCURIO AUDIOZAPIS

EU i OESS traže istragu zloporaba ovlasti u aferi sa šefom sigurnosne agencije u BiH

Nitko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša, izjavio je glasnogovornik Izaslanstva Europske unije u BiH
Gordana Tadić (desno)
 Ranko Suvar/CROPIX

Izaslanstvo EU u BiH i misija OESS-a pozvali su institucije te zemlje da istraže navode o zloporabi ovlasti nakon što je procurio audiozapis u kojemu šef Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić od glavne tužiteljice Gordane Tadić traži obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma.

"Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloporabi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah istražiti nadležna tijela", stoji u pisanoj izjavi Izaslanstva Europske unije u BiH.

Njihov glasnogovornik Ferdinand Koenig pojasnio je kako nitko "ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša".

Tijekom sastanka u nekoliko navrata šef Obavještajno-sigurnosne službe Osman Mehmedagić Osmica tražio je da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih diploma koje su se kasnije pokazale krivotvorenima.

Jedna visokoškolska diploma iz Banja Luke je prošle godine poništena, a ove godine je Mehmedagić čak uhićen nakon što je utvrđeno da je i druga diploma s Američkog univerziteta u Sarajevu također krivotvorena.

U tom razgovoru Mehmedagić je iznio niz optužbi protiv tužitelja Čavke te je upozorio kako će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti.

"Meni je dužnost, ako imam nešto, da ti dostavim na znanje da bi ga (Čavku) mogla skinuti ako bi mogao nanijeti štetu", rekao je šef OSA-e.

On je pritom ustvrdio kako je spreman o navodnim podmetanjima izvijestiti javnost.

Misija OESS-a u BiH je također pozvala da se "istraži svaki navod o nedoličnom ponašanju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 23:13