PROVEDBA SPORAZUMA

EU i SAD pozivaju Kosovo da poštuje sporazum o većoj autonomiji srpskih općina

Kosovski premijer Albin Kurti odbacio je mogućnost provedbe sporazuma koji je potpisao njegov prethodnik...

Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar

 Armend Nimani/Afp/Profimedia

Izaslanici Europske unije i SAD-a pozvali su u srijedu Kosovo na provedbu sporazuma kojim se jamči veća autonomija općinama sa srpskom većinom koji je potpisan u sklopu procesa normalizacije između Prištine i Beograda.

Kosovo, s većinski albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. godine nakon pobune krajem 1990-ih. Kosovo se obvezalo na pregovore uz posredništvo Europske unije 2013. godine kako bi se riješila otvorena pitanja, ali je proces zapeo na ustupcima srpskim općinama.

Kosovski premijer Albin Kurti odbacio je mogućnost provedbe sporazuma koji je potpisao njegov prethodnik i naveo je da sporazum potkopava suverenitet balkanske zemlje davanjem široke autonomije Srbima koji čine pet posto stanovništva.

"Postoji univerzalno načelo po kojemu se ono što je dogovoreno mora provesti i to je ono što poručujemo objema stranama...", rekao je Miroslav Lajčak, poseban izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak je to rekao u kosovskoj prijestolnici Prištini nakon razgovora s Gabrielom Escobarom, posebnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan i čelnicima kosovske vlade. Njih dvojica otputovat će u četvrtak u Beograd na razgovore sa srpskim čelnicima.

Escobar je također pozvao na provedbu sporazuma o srpskim općinama, rekavši da su zajamčeni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

"Osim toga, način na koji će Srbija i Kosovo doći do točke normalizacije treba prepustiti dijalogu", rekao je Escobar.

Kurti je rekao da kosovski Srbi već imaju manjinska prava u skladu s najvišim demokratskim standardima EU-a i ne jamči im se više ustupaka te je ponovno pozvao Srbiju da prizna neovisnost Kosova.

Gotovo polovica kosovskih Srba živi u sjevernom dijelu zemlje, na granici sa Srbijom, i odbili su priznati vladu u Prištini predvođenu etničkim Albancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:03