BREXIT MOŽE POČETI

EU i Velika Britanija postigli sporazum o trgovini, C. Michel slavi: ‘Ovo je najbolji ishod!‘

Prijelazno razdoblje u kojem su i dalje vrijedili uvjeti jedinstvenog tržišta prestaje 31. prosinca
Prizor iz Londona
 Melinda Nagy/Panthermedia/Profimedia

Velika Britanija i Europska unija na Badnjak su postigli sporazum kojim su definirali buduće odnose na polju trgovine, piše The Guardian. Dvije strane sporazum su postigle tjedan dana prije izlaska Britanije iz jedinstvenog EU tržišta.

Novi će sporazum Britaniji i Uniji dopustiti trgovanje bez posebnih tarifa te suradnju europskih i britanskih policijskih snaga te sudskih tijela.

Objava o postignutom dogovoru stiže nakon što su britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom posljednja 24 sata obavili pet telefonskih poziva.

Trgovinski sporazum proteže se na dvije tisuće stranica te raznovrsne stavke - od suradnje dvaju civilna sektora na pitanjima nuklearne energije preko ribarstva do zrakoplovstva.

Johnson je u srijedu navečer rekao da su se u sporazumu poštovali suvereniteti Britanije i Europske unije.

Ovim se sporazumom izbjegao Brexit bez dogovora. Ured za proračunsku odgovornost Velike Britanije ranije je rekao da bi tzv. "tvrdi" Brexit britansku ekonomiju u 2021. godini koštao 40 milijardi funti i 300 tisuća radnih mjesta.

'Pošten i uravnotežen sporazum"

Velika Britanija iz Unije je izašla 31. siječnja, ali je tijekom 2020. godine uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su se mogli slobodno kretati državama Unije.

Novi odnos Britanije i EU obilježit će povećanje papirologije za britanske tvrtke, a Britanci se više neće moći slobodno kretati Unijom. Velika Britanija mogla bi se već 1. siječnja 2021. godine naći na popisu zemalja za koje vrijede razne pandemijom koronavirusa uvjetovane restrikcije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač Michel Barnier objavili su odmah da je postignut "pošten i uravnotežen" sporazum između EU-a i Velike Britanije.

"Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno natjecanje i predvidljivost za naše ribare", izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Bio je to dugačak i vijugav put. No zato sad možemo pokazati dobar sporazum. To je pravedan, uravnotežen dogovor, on je ispravna i odgovorna stvar za obje strane“, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Pregovori su bili vrlo teški. Puno toga je bilo na kocki za puno ljudi, pa je ovo bio dogovor za koji smo se apsolutno morali boriti“, dodala je.

Istaknula je da je sporazum i u interesu Velike Britanije i da će postaviti čvrste temelje za "novi početak s dugoročnim prijateljem“, pa dodala da sad Europa napokon može ići naprijed.

Barnier je istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

"Bit će doista velikih promjena 1. siječnja. To je posljedica Brexita", rekao je Barnier.

Michel: 'Najbolji ishod'

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i poduzeća. Tijekom proteklih godina EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo", rekao je Michel.

Dodao je da je sada vrijeme da Europsko vijeće i Europski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Članice EU-a moraju odobriti privremenu primjenu sporazuma, a parlament će o tome odlučivati u siječnju jer više nema vremena da to obavi do kraja ove godine.

Sretan i Johnson

Britanski premijer Boris Johnson na svom je Twitter profilu podijelio fotografiju na kojoj drži ruke u zraku, napisavši „sporazum je postignut“.

Na konferenciji za medije je naglasio kako su sporazumom "zaštićena radna mjesta“, da će se britanski proizvodi u EU-u prodavati "bez carina i kvota“ i da Britanija vraća kontrolu nad svojim međunarodnim vodama.

I on je rekao kako će dogovor koristiti i drugoj strani jer će EU imati koristi od "prosperitetne Velike Britanije na svojim vratima“.

"Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom", priopćila je britanska vlada.

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om".

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, stoji u priopćenju Downing Streeta.

Najgore izbjegli

Iako je sporazum postignut i u posljednji je trenutak osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv "razvod" dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016. nakon izglasavanja Brexita na referendumu.

Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

S trgovinskim sporazumom s nultim carinama i kvotama, očuvat će se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija Brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

Plenković pozdravio dogovor Londona i Bruxellesa

Premijer Andrej Plenković pozdravio je u četvrtak postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Europske unije, izrazivši nadu u nastavak "snažnog partnerstva“ dviju strana.

"Pozdravljamo dogovor o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije nakon intenzivnih pregovora tjedan dana prije kraja prijelaznog razdoblja i nadamo se nastavku snažnog partnerstva s Velikom Britanijom“, napisao je Plenković na svom Twitter profilu, podijelivši objavu predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Leyen.

Šefica EK-a napisala je kako se "vrijedilo boriti za taj dogovor“, kako je on "pravedan i uravnotežen“, da će zaštiti europske interese i pravednu tržišnu utakmicu te pružiti predvidljivost za ribarske zajednice“.

"Europa sada ide dalje“, zaključila je Njemica svoju objavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:27