‘KOHESIO‘

EU Komisija predstavila online portal na kojem se vidi troše li članice novac iz fondova po zakonu

Riječ je o projektu Europske Komisije koji objedinjuje oko 1.5 milijuna projekata...
 Eu Komisija/facebook

Sve informacije o projektima koji se financiraju novcem iz EU fondova sad su dostupne na novom online portalu "Kohesio" koji je danas službeno predstavljen u Bruxellesu.

Riječ je o projektu Europske Komisije koji objedinjuje oko 1,5 milijuna projekata, koliko ih se provodi na razini svih EU članica, i koje je moguće pretraživati po različitim kriterijima.

Naprimjer, moguće je pretraživati projekte financirane novcima EU po zemljama, omogućena je i pretraga svih projekata u blizini korisnika na maksimalnoj udaljenosti od 200 kilometara, a zahvaljujući posebnim filterima projekte se može pretraživati i po pojedinim pojmovima.

"Kohesio smo napravili iz razloga što želimo da financiranje bude transparentno i kako bi bilo moguće pratiti vrijednosti pojedinih investicija te način trošenja novca", kazala je povjerenica EU za kohezijsku politiku Eleisa Ferreira.

Kako neslužbeno doznajemo, projekt Kohesio, između ostaloga, mogao bi poslužiti i u svrhu praćenja eventualnih nepravilnosti kod trošenja i dodjele EU sredstava, a kakve su naprimjer bile zabilježene na području Češke. Bivši češki premijer Andrej Babiš, naime, prema izvješću EU Komisije, utjecao je bio na alokaciju novca EU prema tvrtki Agrofert, kojoj je bio osnivač, a u konačnici se tražilo da vrati novac, što je on dugo odbijao napraviti. Babiš je u studenom 2021.godine podnio ostavku na mjestu premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:19