STIŽE VELIKA POMOĆ

EU na istok šalje borbene avione: Evo koje zemlje koriste MiG-ove kakvi trebaju Ukrajincima

Neke članice imaju takve avione, dobit će ih - rekao je Borrell na press konferenciji

Španjolski Eurofighter EF-2000 Typhoon II i bugarski MiG-29

 Nikolay Doychinov

Šef eurodiplomacije Josep Borrell rekao je kako je Europska unija pozitivno odgovorila na molbe Kijeva da im pošalju oružje. Štoviše, EU je otišla i korak dalje.

- Osigurat ćemo im i borbene avione. Ne govorimo tu samo o običnom naoružanju, osigurat ćemo im sve što trebaju - rekao je Borrell.

Ovo je bio zapravo odgovor ministru vanjskih poslova Ukrajine koji je zamolio EU da im pošalje bilo-kakve borbene avione kojima je ukrajinska vojska sposobna upravljati.

- Neke članice imaju takve avione, dobit će ih - rekao je Borrell.

Borrell nije rekao o kojim zemljama je riječ, ali prilično je jasno o kome se radi. Ukrajinska vojska koristi avione tipa MiG 29, ali i nekoliko tipova ruskih Suhoja.

Što se tiče MiG-ova, pomoć za Ukrajinu može stići iz Poljske, Slovačke i Bugarske. Poljska ima 23 takva aviona, Slovačka 11, a Bugarska 16. Doduše, nisu svi spremni za borbene aktivnosti, neki služe samo za treninge.

Također, Bugarska i Poljska imaju i nekoliko Suhoja Su-24, odnosno Su-22, kojima bi ukrajinski piloti vrlo vjerojatno mogli letjeti, ali nije poznato u kojem stanju su ti avioni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41