DIPLOMATSKI USPJEH

EU objavila: ‘Srbija i Kosovo postigli su dogovor oko osobnih dokumenata‘

Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno putovati između Kosova i Srbije koristeći svoje osobne iskaznice

Kosovo se složilo da ulazno-izlazne dokumente neće uvesti za osobe koje imaju srpske osobne iskaznice

 Erkin Keci/Anadolu Agency Via AFP

Nakon neprestanih napora visokih dužnosnika Europske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, samo tri dana prije isteka neslužbenog roka za postizanje kompromisa, Kosovo i Srbija su postigli dogovor prema kojemu neće biti nikakvih dodatnih prepreka za prelazak granice za državljane Kosova u Srbiji i obrnuto.

Da je dogovor postignut, objavio je u subotu poslije podne Visoki Predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. On je rekao da je Srbija pristala na ukidanje izdavanja posebnih propusnica za nositelje kosovskih osobnih dokumenata kada će ulaziti s teritorija Kosova na teritorij Srbije. Zauzvrat je Kosovo pristalo na to da ne uvodi izdavanje posebnih propusnica za državljane Srbije.

- Srbi s Kosova, kao i svi drugi građani, moći će putovati iz Kosova u Srbiju i obrnuto koristeći svoje osobne iskaznice. EU je upravo dobila jamstva premijera Albina Kurtija po ovom pitanju. Ovo je europsko rješenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vodstvu - napisao je u svojoj objavi Borell.

U EU-u i u NATO-u je postojao strah od eskalacije sukoba na Kosovu 1. rujna, za kada je kosovska vlada najavila da će početi provedbu mjera reciprociteta, što bi značilo da bi se za državljane Srbije pri ulasku na Kosovo izdavale posebne propusnice, onako kako to Srbija čini za državljane Kosova već više od deset godina.

Zbog takve su mjere krajem srpnja i početkom kolovoza Srbi na sjeveru Kosova postavljali barikade i blokirali ceste. NATO je najavio da ovoga puta neće dopustiti ugrožavanje slobode kretanja na Kosovu te da će intervenirati ako bude ugrožena stabilnost Kosova.

Tako je 1. rujna bio postavljen kao rok do kada se mora postići kompromis i izbjeći povećanje napetosti na sjeveru Kosova. Ovim dogovorom će se, barem privremeno, izbjeći eskalacija sukoba na Kosovu, no i dalje postoje brojna neriješena pitanja između dviju država.

Ostaje otvoreno pitanje registarskih tablica jer je kosovska vlada najavila da će u idućih dva mjeseca omogućiti zamjenu registarskih tablica onima koji imaju stare s oznakama Srbije ili stare kosovske za nove registarske tablice Republike Kosova. Nakon toga kosovske će vlasti, kako je najavljeno, plijeniti vozila koje će imati ilegalne tablice.

Pregovori o tome će se nastaviti, a EU želi dogovor i o tom pitanju.

Ova pitanja su samo primjeri da se u dijalogu strane nisu približile konačnom dogovoru. Kosovo, kao i većina zemalja EU koje su priznale tu državu, vidi normalizaciju odnosa kroz međusobno priznanje. Srbija, koja u tome ima potporu Rusije, odbija razgovarati o priznanju Kosova. EU, pak, želi da se u dijalogu počne pregovarati i o konačnoj normalizaciji odnosa jer se dijalog vodi već duže od 11 godina, bez ikakvih pomaka prema konačnom rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:31