STRAH OD INCIDENTA

EU od članica traži povećanje zaliha pilula joda: ‘Imamo nuklearnu prijetnju od luđaka iz Kremlja‘

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije (HERA) bit će zaduženo za rješavanje kriznih situacija

Ilustrativna fotografija

 EMMANUEL PAIN/AFP

Pojedini dužnosnici Europske unije otkrili su kako je Bruxelles, nakon ruske invazije na Ukrajinu, ubrzao planove za poboljšanje zdravstvenog odgovora EU u slučaju nuklearnog incidenta, piše Financial Times.

Dodaju kako Europska komisija želi potaknuti članice Unije na stvaranje zaliha pilula joda, zaštitnih odijela i drugih lijekova. Osim toga, intenzivno se radi na scenarijima rješavanja mogućih kemijskih i bioloških napada nakon što su Sjedinjene Države upozorile kako bi Rusija upravo takvo oružje mogla upotrijebiti u ratu u Ukrajini.

- Povjerenstvo radi na poboljšanju spremnosti u sferama kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji - izjavio je glasnogovornik Komisije.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Ranije ovoga mjeseca ljekarne u Belgiji, Bugarskoj i Češkoj ostale su bez tableta joda, koje su rasprodane nakon što su ruske vojne snage gađale i oštetile ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju.

image
JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/Belga via AFP

Kad bi se radioaktivno curenje proširilo po Europi, oslobodio bi se radioaktivni jod, koji se pri udisanju koncentrira u štitnjači i na kraju može dovesti i do raka. Tablete s kalijevim jodom zasićuju žlijezdu jodom i tako sprečavaju apsorpciju radioaktivnog materijala.

Zato službeni Bruxelles danas ništa ne prepušta slučaju - nakon izbijanja pandemije covida-19, koja je Europu ostavila bez dovoljno zaliha zaštitne opreme i cjepiva - u rujnu prošle godine osnovao je Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije (HERA).

Europski parlamentarci smatraju kako bi HERA trebala biti učinkovitija kako bi održala korak s razvojem napete situacije u Ukrajini.

- Moramo izvući pouke iz covid pandemije. Za nuklearna područja zahtijevamo posebne mjere. Nismo spremni, mi nemamo zalihe. Imamo nuklearnu prijetnju od luđaka iz Kremlja. Potrebni su nam europske zalihe te sustav uzbunjivanja i nadzora. Moramo napraviti simulacije kako bismo bili spremni - izjavila je Véronique Trillet-Lenoir, europarlamentarka iz stranke En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U slučaju bilo kakve nužde, HERA će biti zadužena za odgovor. Aktivirat će financiranje i pokrenuti mehanizme za praćenje, ciljani razvoj, nabavu i kupnju medicinskih protumjera i sirovina. Također ima proizvodne pogone koji su spremni zadovoljiti potražnju za lijekovima, prenosi Financial Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:01