traže odgovore

EU odbacuje optužbe: ‘Nije istina da pokušavamo sabotirati nuklearni sporazum s Iranom‘

Šef europske diplomacije kaže i da ‘se moraju brzo razjasniti okolnosti incidenta u tvornici u Natanzu‘
Iranski predsjednik
 AFP

Europska unija odbacuje svaki pokušaj potkapanja razgovora o nuklearnom sporazumu s Iranom u Beču i traži objašnjenja o incidentu u tvornici za obogaćivanje uranija u Natanzu, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik šefa europske diplomacije Peter Stano.

"Svaki pokušaj potkapanja razgovora koji traju u Beču mora se odbaciti", rekao je Stano na konferenciji za novinare Europske komisije i dodao da "se moraju brzo razjasniti okolnosti incidenta u tvornici u Natanzu".

"Službeno nitko nije proglašen odgovornim za incident. Treba razjasniti okolnosti, jer postoje razna tumačenja. Kada se utvrde činjenice, EU će odlučiti koje akcije poduzeti", objasnio je.

Iran je u ponedjeljak optužio Izrael da je odgovoran za napad na njihovu tvornicu i zaprijetio je "osvetom".

Nakon prvog sastanak prošlog tjedna, pregovori se trebaju nastaviti ovaj tjedan u Beču kako bi se pokušalo vratiti Sjedinjenje Države u međunarodni Sporazum o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) te istodobno privoljeti Iran da se vrati punom poštivanju odredaba od kojih je postupno odustajao kao odgovor na američko povlačenje.

"Izbliza pratimo situaciju", inzistirao je glasnogovornik.

Visoki Predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i njegova ekipa koordiniraju razgovore u zajedničkom povjerenstvu JCPOA-e.

"Sporazum o iranskom nuklearnom programu je jako važan za stabilnost regije i diplomatsko rješenje mora se pronaći", inzistirao je Peter Stano.

Incident u Natanzu u nedjelju dogodio se tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Izraelu, pri čemu je on ponovio predanost vlade američkog predsjednika Joea Bidena tom glavnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Visoki američki dužnosnik za Reuters je rekao kako Washington nije sudjelovao u tom činu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu na ceremoniji u nedjelju nije se izravno osvrnuo na taj incident, ali je rekao kako je „borba protiv nuklearizacije Irana ogroman zadatak“.

U zadnjem desetljeću bilo je nekoliko slučajeva sabotaže u iranskim postrojenjima za koje Teheran optužuje Izrael.

Računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili SAD i Izrael, 2010. je otkriven nakon što je korišten u napadu na Natanz, uzrokujući pad sustava i prestanak rada centrifuga.

U srpnju prošle godine je u Natanzu izbio požar, a Teheran je tada objavio da je to također bio pokušaj sabotaže.

Iran je optužio Izrael i za ubojstvo Mohsena Fahrizadeha, smatranog čelnikom iranskog nuklearnog programa, u studenom prošle godine. Izrael nije potvrdio, ali ni odbacio da stoji iza tog čina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:01