PROBLEMI U DOSTAVI

EU odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva, iako sama ne dobiva naručene doze

Unija je prije uspostave izvoznog monitoringa izvezla milijune doze cjepiva u Britaniju, Izrael, Kinu i Kanadu
 Jorge Guerrero/AFP

Europska komisija je do sada odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv covida-19, uključujući izvoz u Veliku Britaniju, SAD, Kinu i Japan, nakon što je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije.

To bi trebalo ublažiti bojazan globalnih partnera vezano uz spremnost EU da dopusti "odljev" cjepiva, iako se europski blok suočio s poremećajem u dostavnom lancu i slabom isporukom naručenih doza.

Bruxelles je između 30. siječnja i 10. veljače odobrio 37 zahtjeva za izvoz cjepiva u 21 zemlju, rekla je glasnogovornica ne navodeći pojedinosti o količinama izvezenima iz tvornica u EU, pozivajući se na povjerljivost podataka.

Unija je prije uspostave izvoznog monitoringa izvezla milijune doze cjepiva u Britaniju, Izrael, Kinu i Kanadu.

Prema dužnosniku EU, izvoz cjepiva se od kraja siječnja odnosio samo na Pfizer/BioNTechovo i cjepivo Moderne.

Zemlje koje su nakon 30. siječnja primile cjepiva proizvedena u EU su Australija, Bahrein, Kanada, Čile, Kina, Kolumbija, Costa Rica, Ekvador, Japan, Kuvajt, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Oman, Panama, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, UAE, Ujedinjena Kraljevina i SAD.

S obzirom na važnu ulogu EU u međunarodnom lancu opskrbe cjepivom, odluka Unije da uspostavi izvozni mehanizam izazvala je globalno nezadovoljstvo.

Ta je odluka uslijedila nakon što je britanska AstraZeneca značajno smanjila isporuku svoga cjepiva EU i izvijestila europske dužnosnike da ne može dostaviti cjepivo iz tvornica u Britaniji zbog obveza koje ima prema ugovoru s britanskom vladom, rekao je Reutersu europski dužnosnik u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2021 12:19