SNAŽNA OSUDA

EU osudila huškačku retoriku i proslavu Dana Republike Srpske: ‘Na raspolaganju imamo i sankcije‘

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) je osudila huškačku retoriku, glorificiranje ratnih zločina i samo održavanje ilegalne proslave

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/AFP

- EU odlučno osuđuje negativnu i huškačku retoriku koju su koristili lideri Republike Srpske tijekom proslave 9. siječnja ove nedjelje. Takva retorika i postupci su ponovo povećali napetosti među zajednicama širom zemlje i dalje eskalirali političku krizu - kaže se u priopćenju glasnogovornika EU u kojemu se dodaje da je takvo ponašanje u suprotnosti s vrijednostima Europske unije.

Prema toj izjavi se navodi da je europska perspektiva jedino moguća za jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. EU podsjeća da je i proslava Dana Republike Srpske protivna odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- EU je stalno pozivala lidere Republike Srpske da odustanu od takvih postupaka i retorike i da riješe sporove dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Vodstvo RS treba doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora sadržavati i prestanak veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina - kaže se u izjavi Europske unije.

EU također “žali” zbog potpore koju su “ostali partneri” pružili ovakvim događajima koji prijete regionalnoj stabilnosti i utječu na dobrosusjedske odnose. Zanimljivo da po ovom pitanju EU nije jasno rekla na koga se to odnosi, a diplomati kažu da se odnosi na Rusiju i političke lidere iz Srbije, posebno premijerku Anu Brnabić koja nastavlja javno negirati genocid u Srebrenici.

- Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga te korištenje huškačke retorike u javnosti samo vodi u nestabilnost i kašnjenja reformi, koje su bitne za zemlju i za bolji život njenih građana. Stoga pozivamo sve lidere, uključujući i vodstvo Republike Srpske, da prestanu s neprihvatljivim ponašanjem i vrate se u potpunosti u rad državnih institucija - kaže isto priopćenje.

Na kraju EU podsjeća da, osim što je spremna pomoći dijalogu, na raspolaganju ima i okvir za uvođenje sankcija i uskraćivanje pomoći, ako dođe do daljnje eskalacije situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:34