RUSKI IZBORI

EU osuđuje klimu zastrašivanja u ruskim izborima, a tim Navaljnog naziva ih najprljavijim

Josep Borrell trebao bi se ovaj tjedan susresti s ruskim ministrom vanjskih poslova u New Yorku
Vladimir Putin
 Alexey Druzhinin/SPUTNIK/AFP

Europska unija osudila je u ponedjeljak "klimu zastrašivanja" na parlamentarnim izborima u Rusiji na kojima je pobijedila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija i ukazala na "niz nepravilnosti" na koje su upozorili lokalni promatrači, dok je Kremlj ocijenio da su izbori bili "slobodni i pošteni".

"Uoči izbora vidjeli smo atmosferu zastrašivanja svih kritičkih, neovisnih glasova", rekao je novinarima Peter Stano, glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

"Nije bilo neovisnih međunarodnih promatrača pa je jako teško reći kako su izbori zaista provedeni", rekao je Stano i dodao da imaju "niz naznaka neovisnih lokalnih promatrača o brojnim nepravilnostima na izborima".

Josep Borrell trebao bi se ovaj tjedan susresti s ruskim ministrom vanjskih poslova na margini Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Sumnje u "masovne nepravilnosti" moraju se "ozbiljno shvatiti" i "razjasniti", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert i dodao da "žali" što na izborima nije bilo neovisnih međunarodnih promatrača.

Stranka Jedinstvena Rusija osvojila je 49,64 posto glasova nakon prebrojavanja glasova s 95,15 posto biračkih mjesta.

Taj rezultat je niži u odnosu na izbore 2016., kada je Jedinstvena Rusija osigurala potporu 54 posto birača. Stranka je tada u Dumi osvojila 334 zastupnička mjesta.

Kremlj je u ponedjeljak poručio da su ruski parlamentarni izbori bili "slobodni i pošteni", dok neovisni lokalni promatrači i oporba upozoravaju na izbornu prijevaru.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za novinsku agenciju Interfax da Kremlj ocjenjuje izbore "poprilično pozitivno".

"Zadatak stranke bio je obraniti svoju vodeću poziciju. Taj zadatak je zasigurno ispunjen", rekao je Peskov.

Neovisni promatrači iz organizacije Golos naveli su na tisuće nepravilnosti u zemlji, a tim zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog naveo je da su ovo "najprljaviji izbori" godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:00