PREPORUKA

EU otvara granice prema Srbiji, ne i prema BiH: U Bruxellesu 6 sati raspravljali o popisu država

Diplomatski izvori u EU navode da su pri odluci imali na umu ponajviše interes zaštite zdravlja građana
Granični prijelaz Bajakovo
 Emica Elvedji/Cropix

Državljani Crne Gore i Srbije će od 1. srpnja moći ulaziti na teritorij EU čak i ako nemaju neodgodivu potrebu putovanja, ali to ne važi i za one iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Na popisu 15 država za koje će EU preporučiti ukidanje ograničenja za ulazak na teritorij Unije iz regije Zapadnog Balkana su samo Crna Gora i Srbija. Ta je lista sastavljena nakon šest sati rasprave stalnih predstavnika država članica EU u Bruxellesu pod vodstvom Hrvatske. Dogovoreni su kriteriji koji će se uzimati u obzir pri postupnom otvaranju vanjskih granica EU, a glavni je da broj novozaraženih u posljednja dva tjedna bude manji od 16 na 100 tisuća stanovnika.

Europska komisija je prije tri tjedna preporučila da se za sve države Zapadnog Balkana ukinu ograničenja na vanjskim granicama Europske unije. Ta preporuka je bila zasnovana na tada "sličnoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji nego u EU". Otad se situacija u državama Zapadnog Balkana znatno pogoršala, odnosno broj novozaraženih se ubrzano povećao, i to na mali broj testiranih. Situacija se značajno pogoršala u Sjevernoj Makedoniji, BiH i Kosovu, ali i u Srbiji. Međutim, čini se da su podaci za Srbiju bili na rubu dopuštenog prema kriterijima pa je za tu državu preporučeno ukidanje ograničenja za ulazak na teritorij Europske unije.

Iako je Europska unija namjeravala vanjske granice otvoriti za barem pedesetak država, na popisu je samo njih 15. Najveća je neugodnost to što će EU otvoriti granice za Kineze, ali ne i za državljane Sjedinjenih Američkih Država. Kina je na popisu država za koje EU preporučuje ukidanje ograničenja, ali uz uvjet reciprociteta. Zbog velikog broja zaraženih SAD nije na tom popisu. Ograničenja će se ukinuti za Australiju, Novi Zeland, Alžir, Maroko, Urugvaj i neke druge države. Lista bi se trebala mijenjati svakih 14 dana, uzimajući u obzir podatke o kretanju epidemije.

Jedan od problema oko kojih su raspravljali predstavnici Europske unije jest vjerodostojnost prikupljenih podataka. Jer, neki sumnjaju da neke države namjerno testiraju manji broj ljudi kako bi epidemiološku sliku prikazale boljom nego što je ona u stvarnosti.

Kad je riječ o državama za koje EU neće ukinuti ograničenje za putovanje njihovih državljana u članice EU i druge države Schengena, bit će izuzetaka za neke kategorije građana, poput diplomata, studenata, sezonskih radnika, liječnika i vozača kamiona.

Diplomatski izvori u EU navode da su pri odluci imali na umu ponajviše interes zaštite zdravlja građana, a ne političke kriterije.
Nakon dogovora stalnih predstavnika u Bruxellesu sada se čeka potvrda glavnih gradova. Ako ne bude protiv takozvana blokirajuća manjina država članica, onda će se prijedlog hrvatskog predsjedanja smatrati prihvaćenim. No, riječ je samo o preporuci Vijeća jer su ovlasti za ukidanje ograničenja na vanjskim granicama u rukama svake države. Hrvatska, primjerice, može sama odlučiti hoće li ukinuti ograničenja nakon 1. srpnja ili ne. Ali, EU želi da se, bez obzira na to što je to u nadležnosti svake države, koja može odlučiti drugačije, ti postupci koordiniraju kako bi se izbjegao kaos koji je nastao na početku krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:55