OGLASIO SE BORRELL

EU podržala kubanske prosvjede: ‘Neka vlada sasluša njihove pritužbe na lockdown i nestašice‘

Sjedinjene Države opovrgnule optužbe o svojoj umiješanosti, ističući da su prosvjedi ‘spontani‘
Prosvjedi na Kubi
 Yamil Lage/AFP

Europska unija zatražila je u ponedjeljak od kubanskih vlasti da odobre prosvjede i "osluškuju" nezadovoljstvo stanovništva, nakon povijesnih prosvjeda koji su izbili diljem otoka, dok su Sjedinjene Države opovrgnule optužbe o svojoj umiješanosti ističući da su prosvjedi "spontani".

"Podržavamo pravo naroda da se izrazi na miran način i molimo vlasti da odobre ove prosvjede i saslušaju nezadovoljstvo prosvjednika", izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon sastanka europskih ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.

Kubanci imaju pravo prosvjedovati, kazao je Borell pozvavši kubansku vladu da sasluša njihove pritužbe na COVID-19 i nedostatak lijekova i hrane.

"Riječ je o prosvjedu kakvog nismo imali prilike vidjeti od 1994.", kazao je Borell. "Želim istaknuti pravo kubanskog naroda da izrazi na miran način svoje mišljenje i želim zatražiti od vlade da posluša njihove prosvjede nezadovoljstva", dodao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je u ponedjeljak da se čini da su veliki prosvjedi koji su izbili na Kubi spontani i "nadahnuti surovom realnošću svakodnevnog života".

Psaki je opovrgnula optužbe kubanskih dužnosnika da su Sjedinjene Države uključene u poticanje prosvjeda.

Rekla je da je jedna od komplikacija vezanih uz sposobnost Kube da dobije doze cjepiva protiv koronavirusa to što Kuba nije sudionik međunarodnog programa nabave cjepiva Covax.

Tisuće Kubanaca, frustrirane višemjesečnom krizom, pandemijskim ograničenjima i kako kažu, vladinim zanemarivanjem naroda, prosvjedovale su u nedjelju na ulicama gradića San Antonia de los Bañosa, što je događaj bez presedana, a prosvjedi su se proširili diljem otoka i zahvatili brojne gradove.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel optužio je u ponedjeljak strane plaćenike da potiču nemire, a Sjedinjene Države da ekonomskim embargom izazivaju nestašice hrane i lijekova teda je zadnjih tjedana porasla aktivnost na društvenim mrežama u cilju promjene režima.

Biden: SAD je uz kubanski narod

Predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da SAD podržava kubanski narod u njihovom prosvjedu za slobodu i protiv postupanja vlasti u vezi sa suzbijanjem pandemije i ekonomskih nedaća, no Bijela kuća još uvijek ne mijenja politiku prema Kubi zaostalu iz Trumpove ere.

Tisuće Kubanaca pridružile su se u nedjelju uličnim prosvjedima od Havane do Santiaga u najvećim protuvladinim demonstracijama u posljednjih deset godina.

Skandirali su "sloboda" i pozvali predsjednika Miguela Diaz-Canela da odstupi.

Biden je prosvjed nazvao "vrijednim pažnje" i rekao novinarima u Bijeloj kući da kubanski narod "traži svoju slobodu od autoritarnog režima".

Pozvao je kubanske čelnike da omoguće da se nenasilni prosvjedi nastave.

"SAD čvrsto stoje uz kubanski narod u borbi za njihova prava i pozivamo vladu da se suzdrži od nasilja u pokušajima da utiša glas svoga naroda", rekao je Biden.

Odbio je odgovoriti na pitanja hoće li SAD promijeniti svoju politiku prema Kubi, a glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije nagovijestila pomak od trenutne situacije.

Bidenova administracija preispituje svoj pristup Kubi otkako je on preuzeo dužnost od republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, koji je, nakon što ih je demokratski predsjednik Barack Obama otvori, zatvorio vrata razvoju turizma karipske otočne države.

"Procjenjujemo da možemo biti od pomoći stanovnicima Kube", rekla je Psaki.

Istodobno je američki državni tajnik Anthony Blinken poručio u ponedjeljak da bi bila "ogromna pogreška" da kubanski čelnici tumače prosvjede u zemlji tijekom vikenda kao "proizvod bilo čega što su napravile Sjedinjene Države".
Odbacujući optužbe kubanskih vlasti da su SAD pomogle prosvjede Blinken je kazao kako su prosvjednici kritizirali vlasti u zemlji zbog toga što ne osiguravaju osnovne potrebe ljudi, uključujući hranu i lijekove.

Prosvjedi na Kubi se događaju usred najgore ekonomske krize u zemlji od 1990-ih i rekordnog porasta slučajeva zaraze koronavirusom.

Stanovnici osuđuju nestašicu osnovnih potrepština, ograničavanje građanskih sloboda i postupanje vlasti sa suzbijanjem pandemije.

"Kubanski narod hrabro traži svoja prava na mirni prosvjed, na slobodno određivanje vlastite budućnosti", rekao je Biden u izjavi ranije u ponedjeljak i dodao da "SAD pozivaju kubanski režim da čuje svoj narod i služi njihovim potrebama u ovom vitalnom trenutku".

Diaz-Canel u ponedjeljak je za probleme poput nestašice lijekova i nestanka struje optužio američke sankcije, koje su pooštrene posljednjih godina.

Psaki je istaknula da "američka politika i dalje značajno radi na tome da financijska pomoć dođe do Havane". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38