SVE MANJE STRPLJENJA

EU PORUČILA GRČKOJ DA NEMA VIŠE VREMENA 'Mora poduzeti potrebne reforme, inače - bankrot'

TOPSHOTSSyriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. The left-wing Syriza party led by Alexis Tsipras won Greece's general election after campaigning on a pledge to renegotiate the country's international bailout and reverse years of spending cuts and painful economic reforms. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS/AFP / AFP

BRUXELLES/BERLIN - Čelnici eurozone reći će u četvrtak Grčkoj da istječe vrijeme i strpljenje za vladu u Ateni da provede dogovorene reforme kako bi izbjegla bankrot koji bi je prisilio da napusti euro.

Grčku su dosad spasila od bankrota dva međunarodna paketa pomoći, ali sada riskira da ostane bez novca u roku od nekoliko tjedana ako ne dobije još sredstava. Grčke banke su izvijestile o najvećem povlačenju uloga u mjesec dana, što je znak da su štedište zabrinute za perspektivu financija i institucija u zemlji.

Premijer Aleksis Cipras zatražio je sastanak s čelnicima Njemačke, Francuske i glavnih institucija EU-a na marginama summita Europske unije u pokušaju da osigura kratkoročna financijska sredstva .

"Ponovit ću mu ono što sam mu već dvaput rekao: Grčka mora poduzeti potrebne reforme, Grčka mora osigurati ispunjavanje svojih obećanja Eurogrupi iz 2012. kao i nedavnih obećanja", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za francuski radio Europe 1.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je istu poruku u svom govoru u Bundestagu prije očekivanih razgovora u Bruxellesu i Ciprasovog posjeta Berlinu predviđenog za ponedjeljak, izjavivši da se kriza može prevladati samo ako se Grčka bude pridržavala dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:12