ZNAK PROSVJEDA

EU poziva ruskog veleposlanika zbog odluke Moskve: ‘Uručit će mu poruku snažne osude‘

‘Najoštrije osuđujemo odluku ruskih vlasti da zabrani ulazak na teritorij Rusije za osam državljana Europske unije‘
 David Gannon/AFP

Europska unija pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika kako bi mu uručila prosvjed zbog odluke Moskve o zabrani ulaska u Rusiju za osam dužnosnika Unije.

“Ruski veleposlanik je pozvan, primit će ga poslijepodne glavni tajnik Komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje, kako bi mu uručili poruku snažne osude”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zabranilo ulazak u Rusiju za osam europskih dužnosnika, među kojima je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i potpredsjednica Komisije Vera Jourova te još šest dužnosnika iz zemalja članica.

Rusku odluku u petak su odmah osudili čelnici triju europskih institucija.

“Najoštrije osuđujemo odluku ruskih vlasti da zabrani ulazak na teritorij Rusije za osam državljana Europske unije”, rečeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i Parlamenta Davida Sassolija.

“Ovaj je potez neprihvatljiv, pravno je neutemeljen i usmjeren je izravno protiv Europske unije a ne samo protiv pojedinaca o kojima je riječ”, dodaje se u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 14:09