STRATEGIJA

EU predlaže zajedničko popuštanje mjera, no 10 članica s tim već krenulo

Iz Bruxellesa savjetuju da se s ublažavanjem krene prvo na lokalnoj razini te da između pojedinih ublažavanja bude mjesec razmaka
 AFP

Europa se polako, ali sigurno otvara. Krivulje se ispravljaju, broj novozaraženih je u padu i bilježi se najmanji broj smrtnih slučajeva u jednom danu u zadnjih mjesec dana. Zemlje koje su prve uvele restrikcije sada ih prve i popuštaju. Druge se za to spremaju uskoro. A treće pozorno prate stanje u ostalim zemljama i reagiraju s obzirom na razvoj situacije.

Tako bismo mogli trenutačno podijeliti EU s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

U prvu skupinu ulaze zemlje poput Austrije, Danske, Italije, Španjolske i Belgije. U drugoj su zemlje poput Njemačke, Češke, Norveške i Poljske koje su s popuštanjem mjera krenule ovaj tjedan. Ostale zemlje koje će mjere smanjivati tek od svibnja su Francuska, Grčka, Irska i Nizozemska.

Austrija je bila jedna od prvih europskih zemalja koja je počela s popuštanjem. Strategijom “korak po korak”, prvo su prošli tjedan otvoreni manji dućani, vrtni centri i parkovi uz obavezno nošenje zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu. Zatim će 1. svibnja otvoriti frizerske salone i veće trgovine, a potom sredinom svibnja i restorane.

Italija je s otvaranjem krenula oprezno, uzimajući u obzir da je dugo bila žarište epidemije i da dalje ima više od 2000 zaraženih dnevno. Prvo su otvorene knjižare, trgovine s dječjom odjećom i praonice rublja 14. travnja. Druga faza predviđena je nakon 3. svibnja, a vlada razmišlja kako da istodobno prekine karantenu u cijeloj zemlji.

Iako je zemlja s najvećim brojem zaraženih nakon SAD-a, Španjolska je nakon Uskrsa dopustila povratak na posao 300.000 radnika. Mnogi od njih putuju na posao u Madrid pa se u javnom prijevozu savjetuje socijalno distanciranje i nošenje maski. Iako je mnogima dopušten povratak na posao, nacionalna karantena je i dalje na snazi, sve do 9. svibnja. Od 27. travnja djeca će smjeti izaći van.

Njemačka je krivulju zaraženih ispravila prošli tjedan i tvrdi da ima kontrolu nad širenjem virusa. U ponedjeljak su počela prva popuštanja, otvorene su male trgovine, knjižare i trgovine bicikala i auta. Većina trgovina će početi s radom nakon 3. svibnja, kada bi trebali ući u drugu fazu tijekom koje se otvaraju škole i vrtići.

Francuski premijer Edouard Phillipe ovaj je vikend rekao da se situacija u Francuskoj popravlja, ali da kriza još nije gotova. Mjere će se početi smanjivati 11. svibnja, a od ponedjeljka su ponovno dozvoljeni posjeti domovima za starije.

I dok je većina članica počela popuštati mjere, Europska komisija želi da se s tim krene zajednički, na razini EU. EK sada želi, piše FT, da svaka članica prije nego što otvori granice ili trgovine o tome obavijesti sve ostale članice i uvaži njihove primjedbe. Ova dva kriterija, tvrde, trebala bi biti najvažnija u smanjenju ponovnog širenja zaraze.

Osim toga, iz Bruxellesa savjetuju kako bi s ublažavanjem trebalo krenuti prvo na lokalnoj razini i zatim zemljopisno širiti te da bi između pojedinih ublažavanja trebao biti barem mjesec dana razmaka. Savjetuju da se granice prvo otvore među članicama, a vanjske granice EU tek u drugoj fazi.

Zemlje u kojima je dio restrikcija već ukinut:

Italija

U nekim regijama već su otvorene knjižare, samoposlužne praonice rublja i trgovine s dječjom odjećom; na posao su se vratili IT-jevci i šumarski radnici. Druga faza otvaranja trebala bi početi 4. svibnja.

Španjolska

Na posao se vratilo 300 tisuća radnika u građevini i tvornicama, dok uredski radnici i dalje rade od doma. Nacionalna karantena se ukida 9. svibnja.

Austrija

Otvoreni su parkovi, male trgovine i vrtni centri, na snazi su mjere socijalnog distanciranja i nošenja maski. Frizerski saloni i veće trgovine se otvaraju 1. svibnja, a restorani i hoteli sredinom svibnja.

Danska

Prošli tjedan otvoreni su vrtići, jaslice i škole.

Restorani i kafići se otvaraju 10. svibnja te će od tada biti dopuštena okupljanja više od 10 ljudi. Veća okupljanja zabranjena su do kolovoza.

Slovenija

Dopušteno je otići do vikendice i rekreirati se bez bliskih kontakata, primjerice vozeći bicikl ili igrajući tenis.

Belgija

Otvoreni su vrtni centri i željezarije uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja.

Bugarska

Parlament je 6. travnja glasao o ublažavanju nekih mjera ograničenja i sankcija. Novčane kazne za kršenje mjera su smanjene, dopušten je ponovni rad tržnicama.

Zemlje koje su ovaj tjedan počele smanjivati restrikcije:

Češka

Plan u pet točaka počeo je ovaj ponedjeljak s otvaranjem tržnica na otvorenom i radionica, a završava 8. lipnja. Dopušteno je putovati u inozemstvo, ali pri povratku moraju biti u dvotjednoj izolaciji

Njemačka

U ponedjeljak su otvorene trgovine manje od 800 četvornih metara, prodavaonice automobila i bicikala i knjižare. Preporučuje se nošenje maski.

Norveška

Od ponedjeljka rade vrtići, a sljedeći tjedan će se postupno otvarati škole i fakulteti, frizerski saloni i saloni za ljepotu.

Poljska

Otvoreni su parkovi i šume. Smanjene su restrikcije o dopuštenom broju ljudi u trgovinama.

Albanija

Od ponedjeljka su otvorene djelatnosti rudarstva i nafte.

Zemlje koje još ne uvode popuštanje mjera:

Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Nizozemska, Portugal i Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:18