‘GLOBAL GATEWAY‘

EU predstavila novu strategiju kojom Kini želi pomrsiti račune: ‘Ulažemo 300 milijardi eura‘

‘Podržat ćemo pametna ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu, želimo redizajnirati način na koji povezujemo svijet‘

Millau vijadukt u Francuskoj, Ursula von der Leyen i brzi vlak u Italiji

 Profimedia

Svjesna da je politički utjecaj EU u svijetu daleko ispod njezine ekonomske moći, Europska komisija je predložila novi paket investicija "Global gateway" kojim namjerava mobilizirati 300 milijardi eura u sljedećem višegodišnjem okviru 2021. do 2027. godine za investicije svugdje u svijetu - od Zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva pa do Afrike i Azije.

EU i europske financijske institucije će staviti na raspolaganje 145 milijardi eura, a ostatak sredstava bi se trebalo mobilizirati od strane privatnih investitora.

- Covid-19 je pokazao koliko je svijet u kojem živimo danas međusobno povezan. Kao dio našeg globalnog oporavka želimo redizajniranu povezanost u svijetu za bolju budućnost. Europski model je zasnovan na investicijama u tešku i meku infrastrukturu, u održive digitalne investicije, klimu i energiju, zdravlje, obrazovanje i istraživanje, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavljajući ovaj plan Europske unije. Dodala je kako će investicije biti u skladu s demokratskim vrijednostima za koje se zalaže Europska unija.

Odgovor Kini

Von der Leyen očito ovdje misli i na kineske investicije jer za neke projekte koje financira Kina postoje sumnje da krše ljudska i radnička prava, kao i pravila tržišnog natjecanja koja inače promovira Europska unija. Ova inicijativa Europske unije ima za cilj konkurirati kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put" koja je pokrenuta još 2013 godine. Kako su kineske investicije u izgradnju infrastrukture u Africi i Aziji uzele maha, a EU u tom pogledu kasni, kao svoju prednost Europska unija sada spominje transparentnost, poštivanje ljudskih prava, brigu za okoliš i povoljne kredite koji neće imati političke repove.

Predsjednica Europske komisije vjeruje da se EU može na globalnoj razini boriti s Kinom i na ovom području.

- Da, svakako smo u stanju to učiniti. Države koje imaju iskustva s kineskim ulaganjima i s nama znaju da smo mi drugačiji. Znaju da iza naših ulaganja ne postoje zamke i dugovi. Mi iza sebe imamo i privatni sektor, što nije slučaj s Kinom. Dakle, postoji jasna razlika, rekla je Von der Leyen na pitanje mogu li se nositi s Kinom koja već godinama ulaže svugdje po svijetu.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi je spomenuo povezanost kao ključni cilj ovih ulaganja u susjedstvu, uključujući i Zapadni Balkan. Time će se povećati potencijal rasta i investicija, ali i pomoći u ostvarenju političkih ciljeva Europske unije na tim prostorima.

- Globalna povezanost za EU počinje u susjedstvu. Ekonomski i investicijski planovi koje smo nedavno pokrenuli za Zapadni Balkan i istočno susjedstvo zasnovani su na povezanosti, povezanosti s Europom, i s regijom, rekao je Várhely.

Crna Gora kao primjer toksičnih kineskih ulaganja

U EU često spominju Crnu Goru kao primjer kako iza velikih kineskih investicija mogu postojati i zamke jer se krediti u jednom trenutku pokažu kao nepovoljni, a države ih teško mogu vraćati pa moraju to nadoknaditi i davanjem u vlasništvo nacionalnih resursa.

Srbija je drugi primjer velikih kineskih investicija koja jačaju i politički utjecaj Kine u regiji. No, postoje i države članice Europske unije, poput Grčke i Cipra, koje snažno ovise od kineskih investicija za koje u EU smatraju da "nisu tako povoljne kao što se čine na prvi pogled".

EU stalno naglašava da je zajedno s državama članicama najveći davatelj razvojne pomoći u svijetu. Ali globalni politički utjecaj Europske unije još uvijek je nedovoljan u usporedbi s drugim faktorima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije.

Do ideje o ovim investicijama EU je došla nakon iskustva s pandemijom koja je otkrila koliko je svjetska infrastruktura nekompletna, nedjelotvorna i nepovezana. To je rezultiralo problemima u lancu opskrbe medicinskih sredstva što je imalo posljedice i za ljude i za gospodarstvo.

Europska unija smatra da je u vitalnom interesu da se globalne mreže povezivanja izgrade uz poštivanje i promicanje ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i održivog razvoja.

Pema procjenama G-20 deficit u investicijama u infrastrukturi u svijetu je oko 1300 milijardi eura.

Europska unija namjerava investirati u područjima koja su kompatibilna i s ciljevima EU u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru do 2027. godine, što se posebno odnosi na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i digitalni razvoj, ali i promicanje vrijednosti za koje se EU zalaže.

U dokumentima Europske komisije se navodi da će fokus biti investiranje u fizičku infrastrukturu poput optičkih kabela, transportnih koridora, čiste energije i digitalnog razvoja.

Za uspjeh ove inicijative EU će biti potrebna i veće jedinstvo u Vijeću. Oko odnosa s Kinom, kao uostalom i u odnosima s Rusijom, postoje jasne razlike između pojedinih država članica Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:53