STISNUTI U TJESNACU

EU priprema nove sankcije, udaraju ključni Putinov izvor prihoda? ‘To bi bilo blizu objave rata‘

Nova ograničenja mogla bi pogoršati napetosti između Moskve i njenih zapadnih protivnika

Ilustracija, američki razarač USS Roosevelt (DDG 80) prolazi kroz danske tjesnace

 Operation 2023/Alamy/Alamy/Profimedia/Operation 2023/alamy/alamy/profimedia

Europska unija navodno razmatra novu akciju kojom bi naštetila unosnoj ruskoj industriji izvoza nafte. Kako je u srijedu izvijestio Financial Times, citirajući neimenovane europske dužnosnike, moguće je da će Danska biti zadužena za inspekciju i potencijalno blokiranje tankera koji prevoze rusku naftu kroz njene vode.

Države EU-a i ranije su pokušavale "ugasiti" ruski izvoz nafte od kojeg čak trećina uskim nordijskim plovnim putevima ide prema globalnim tržištima, no Moskva je uspješno zadržala ogromne prihode koristeći se raznim metodama za zaobilaženje sankcija.

Jedna takva je i korištenje takozvanu tankersku flotu u sjeni - dakle brodova za prijevoz nafte koji su osigurani u ne-zapadnim državama i mogu isključiti sustave za automatsku identifikaciju kako bi izbjegli praćenje, prenosi Newsweek.

FT tvrdi da su u tijeku rasprave u EU prema kojima bi Danska trebala provjeravati brodski promet u tjesnacima koji povezuju Baltičko i Sjeverno more. Ti se tjesnaci sastoje od pet uskih vodenih putova između Danske i Švedske te njima prolazi trećina ruskog pomorskog izvoza nafte, odnosno oko 1,5 posto globalne ponude.

Moskva naftu isporučuje iz luka Primorsk i Ust-Luga u istočnom Baltičkom moru koje se nalaze u blizini Sankt Peterburga i pomorske baze Baltičke flote u Kronstadtu. Ruta također tankere vodi pokraj stožera flote u eksklavi Kalinjingrad.

Danski tjesnaci predstavljaju potencijalnu točku na kojoj bi se izvoz sirove ruske nafte mogao blokirati, ali samo ako plan dođe do faze provedbe.

- Zasad ne provjeravamo papirologiju ili brodove koji plove kroz tjesnace, osim ako to nije povezano sa sigurnošću na moru, rekao je neimenovani danski obrambeni dužnosnik za FT.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je za Newsweek da neće komentirati nagađanja u medijima, no da su dosljedno podržavali najstrože sankcije i inicijative usmjerene na povećanje učinkovitosti sankcija. Dodali su da zbog geografskog položaja Danske vlasti pomno prate pomorske aktivnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima kako bi svi trebali biti upozoreni na potrebu poštivanja svih pravila međunarodnog trgovačkog prijevoza.

- Predlažete li da se o tako ozbiljnim temama raspravlja na temelju objave novina koje nisu konkretno navele izvor? Pričekajmo provjerene informacije, a onda ćemo raspravljati o tome što učiniti, rekao je Peskov.

Nova ograničenja u Baltičkom moru, koje neki dužnosnici nazivaju "jezerom NATO-a" nakon pristupanja Finske i planiranom pristupanja Švedske Savezu, mogla bi pogoršati napetosti između Moskve i njenih zapadnih protivnika.

- Danska nikad nije napravila tako nešto. Blokiranje komercijalnog prometa u danskim tjesnacima bilo bi blizu objave rata, rekao je neovisni obrambeni analitičar Hans Peter Michaelsen za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:31