IZVANREDNI SASTANAK

EU produljila sankcije Rusiji, Grčka suzdržana oko novih mjera

 AFP

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije produljili su u četvrtak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu postojeće sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci te zatražili proširenje popisa osoba koje su pod sankcijama, a Grčka je najavila da bi se mogla suprotstaviti novim mjerama.

"Postojeće sankcije Rusiji te osobama koje vode pobunjenike u Ukrajini ostaju na snazi do rujna, a Europska komisija i europska diplomatska služba dobile su zadaću da za sedam dana pripreme popis imena koja će se dodati dosadašnjem popisu sankcioniranih osoba", izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje kakvo je stajalište o tome imao novi grčki ministar vanjskih poslova, ministrica Pusić je rekla da su zaključci doneseni konsenzusom, što znači da je za njih bila i Grčka.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras žalio se na EU da donosi odluke bez konzultacija s novom grčkom vladom, koja je izabrana prije nekoliko dana. Nekoliko ministara u njegovoj vladi davali su proturječne izjave o grčkom stajalištu prema sankcijama EU-a protiv Rusije.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias izjavio je po završetku sastanka da se njegova zemlja "složila s produljenjem postojećih sankcije, ali da ne odustaje od prava veta pri donošenju odluka o daljnjima sankcijama".

U zaključcima Vijeća za vanjske poslove osuđuje se "neselektivno granatiranje stambenih zona, posebice u Mariopolju i eskalacija borbi u području Donecka i Luhanska".

"Vijeće je šokirano brojem žrtava", kaže se u zaključcima ministara. Dodaje se da primaju na znanje dokaze o kontinuiranoj i sve većoj potpori Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini, što Moskva niječe.

"Vijeće očekuje od Rusije da iskoristi svoj utjecaj i nagovori separatiste da bez odgode zaustave napade i u potpunosti ispune obveze preuzete dogovorom iz Minska", kaže se u zaključcima.

Pusić je rekla da će odluku o novim imenima na popisu sankcioniranih osoba biti donesena 9. veljače, na temelju prijedloga Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:50