RASTE NERVOZA

EU pronašla način kako zaobići veto Mađarske i Poljske te podijeliti milijarde iz fonda spasa bez njih?

U Europskoj komisiji su počeli razmišljati o tome da fond za oporavak lansiraju mimo Mađarske i Poljske
 Zoltan Fischer/AFP

S obzirom da više članica EU doslovno očajnički čeka početak korištenja svog udjela u europskom fondu za oporavak teškom 750 milijardi eura, sve više raste nervoza oko odluke Mađarske i Poljske da blokiraju njegovo izglasavanje.

U Europskoj komisiji su stoga počeli razmišljati o tome da fond za oporavak lansiraju mimo Mađarske i Poljske. Jedna ideja je da 25 zemalja EU izglasaju odluku o fondu oporavka kao mosno financiranje dok Mađarska i Poljska ne povuku veto kojima blokiraju ukupni paket oporavka težak 1,8 tisuća milijardi eura. Ovako zaobilaženje dviju članica EU do sada bi bilo najekstremnije rješenje u odnosima između članica EU.

Europski lideri sastat će se sljedeći tjedan u Bruxellesu kako bi raspravili što učiniti s Mađarskom i Poljskom koje se preko fonda za oporavak opiru europskom pritisku oko vladavine prava.

Ako se sljedeći tjedan ne pronađe rješenje, fond oporavka se možda uopće neće moći lansirati niti sljedeće godine te će EU morati pripremati novi proračun za 2021. s velikim rezovima planirane potrošnje. Bilo bi to prvi put u 30 godina da EU ne uspije donijeti formalni proračun.

Politički eksperti procjenjuju kako Mađarska i Poljska blefiraju, te je vjerojatno da će povući svoj veto jer i njima hitno treba novac iz fonda oporavka. Ostaje za vidjeti hoće li preko ideoloških pitanja i kroz ucjene uspjeti dobiti više novca iz fonda oporavka kako bi povukli veto i tako prekinuli opasnu blokadu.

S obzirom na visoku razinu neizvjesnosti, EK istražuje i mogućnost novog fonda koji bi replicirao originalni paket mjera u zakonskim okvirima EU. Ideja je i u toj varijanti da 25 članica, bez Mađarske i Poljske, počnu koristiti zajmove i grantove za oporavak. Ta kreativna opcija, poruka je iz Bruxellesa, bazirala bi se na EU zakonodavstvu te bi bila upravljana od strane EK, ali se ne bi temeljila na dogovoru između svih članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:19