DRŽAVNE OBVEZNICE

EU razmatra ogromno zaduženje radi financiranja obrane i kupnje energije: ‘Moramo pronaći nove alate‘

Prijedlog bi mogao biti predstavljen nakon izvanrednog summita EU-a koji počinje u četvrtak u Versaillesu, rekli su dužnosnici upućeni u pripreme

Paolo Gentiloni

 John Thys/AFP

Europska unija mogla bi već ovoga tjedna predstaviti plan izdanja zajedničkih obveznica čiji bi iznos mogao biti ogroman, a koristio bi se za financiranje potrošnje u sektorima energije i obrane, izvijestila je u utorak agencija Bloomberg.

Prijedlog bi mogao biti predstavljen nakon izvanrednog summita EU-a koji počinje u četvrtak u Versaillesu, rekli su dužnosnici upućeni u pripreme.

Prema tome planu, Europska komisija izdala bi obveznice i novac usmjerila zemljama članicama putem povoljnih zajmova koji bi služili za financiranje potrošnje u tim područjima, izjavili su dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani budući da planovi još nisu izneseni u javnost.

Dodaju da dužnosnici još razrađuju detalje prodaje obveznice i iznosa zaduženja.

"Moramo pronaći nove alate za rješavanje novih pitanja koje ova kriza postavlja pred nas", izjavio je u ponedjeljak navečer zastupnicima u Strasbourgu povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Mišljenja je, kako dodaje, da će čelnici EU-a dati političke smjernice o daljnjim koracima na predstojećem summitu.

Glasnogovornik EK odbio je komentirati pojedinosti, rekavši tek da dužnosnici nastavljaju pratiti situaciju i da su spremni reagirati na okolnosti koje se mijenjaju, navodi Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10