PRIDRUŽENA TROJKA

EU: Samit s Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom ‘ključna etapa‘ u pridruživanju Uniji

Tri bivše sovjetske republike, koje se žele udaljiti iz orbite Moskve, osnovale su diplomatsku platformu, Pridruženu trojku
Charles Michel 
 AFP

Čelnici Gruzije, Moldavije i Ukrajine, država koje se žele pridružiti Europskoj uniji, sastali su se u ponedjeljak u gruzijskom Batumiju s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, koji je taj samit nazvao "ključnom etapom".

Te tri bivše sovjetske republike, koje se žele udaljiti iz orbite Moskve, osnovale su u svibnju diplomatsku platformu, Pridruženu trojku, kako bi koordinirale svoja nastojanja za pridruživanje EU-u.

Do sada, Bruxelles nije nikada obećao tim zemljama pristup, kojem se Rusija oštro protivi.

"Naš sastanak ovdje s vama je ključni korak", izjavio je u ponedjeljak Charles Michel na tiskovnoj konferenciji s čelnicima Gruzije, Moldavije i Ukrajine, Salomé Zurabišvili, Majom Sandu i Volodimirom Zelenskijem.

On je također spomenuo "specijalne veze" EU-a i tih triju zemalja i naveo "trenutačni rad na užoj suradnji na pokretanju reformi".

Michel je rekao da se EU zalaže za "investicijski program bez presedana" od 2,3 milijarda eura s potencijalom mobiliziranja do 17 milijarda eura javnih i privatnih ulaganja za tu regiju.

Četvero čelnika su govorili na konferenciji u gruzijskom gradu Batumiju, na Crnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 23:37