NEFORMALNI SASTANAK

EU suspendira pojednostavljeno izdavanje viza za Ruse, od totalne zabrane spasili ih Francuzi i Nijemci

“Složili smo se oko potpune suspenzije sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza”

Ilustracija, zračna luka u Finskoj

 Alessandro Rampazzo/Afp

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a složili su se u srijedu na neformalnom sastanku u Pragu o suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanju viza ruskim građanima, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Složili smo se oko potpune suspenzije sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka u Pragu.

Opća zabrana izdavanja viza za ruske građane, koju traži dio država članica, u prvom redu baltičke države, nema potrebnu potporu da bi bila prihvaćena.

Prije početka neformalnog sastanka Njemačka i Francuska pripremile su zajednički dokument u kojem se protive općoj zabrani izdavanja viza ruskim građanima.

"Iako razumijemo zabrinutost nekih država članica u ovom kontekstu, ne bismo trebali podcijeniti transformativnu moć iskustva života u demokratskim sustavima iz prve ruke, posebno za buduće generacije", stoji u francusko-njemačkom dokumentu.

"Naša vizna politika trebala bi odražavati to i nastaviti dopuštati kontakte između ljudi u EU i ruskih državljana koji nisu povezani s ruskom vladom."

Suspenzija sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza znači da će ruski građani za vize plaćati više, a postupak izdavanja će dulje trajati.

Borrell ističe da će suspenzija tog sporazuma znatno smanjiti broj novih viza ruskim građanima.

Rusi uglavnom ulaze na teritorij EU-a preko kopnenih granica pet susjednih zemalja, budući da su izravni letovi iz Rusije i EU-a suspendirani nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:37