KORONA-KRIZA

'EU TREBA POKAZATI KOLEKTIVNU SNAGU, ZAJEDNIŠTVO I SOLIDARNOST' Grlić Radman održao videokonferenciju s njemačkim kolegom Maasom

Gordan Grlić Radman
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je u ponedjeljak putem video konferencije s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom o mjerama za sprječavanje širenja covida-19, kao i o posljedicama nedavnog potresa u Zagrebu, priopćio je MVEP.

Kako se navodi u priopćenju, Grlić Radman je svog njemačkog kolegu izvijestio o pravodobno poduzetim mjerama hrvatske vlade za sprječavanje širenja covida-19, kao i o posljedicama nedavnog potresa u Zagrebu. Pritom je zahvalio njemačkoj strani na pružanju pomoći Hrvatskoj u sanaciji posljedica potresa te otvorenosti njemačke strane glede eventualne daljnje pomoći u obnovi.

U ovim izazovnim vremenima, ministar Grlić Radman istaknuo je važnost zajedničkog i koordiniranog odgovora Europske unije, koji bi trebao pokazati kolektivnu snagu, zajedništvo i solidarnost, priopćeno je.

Pozdravio je pritom donošenje mjera Europske komisije kao odgovor na pandemiju te istaknuo važnost jedinstva pri donošenju Višegodišnjeg financijskog okvira. Novi sedmogodišnji proračun EU treba omogućiti suočavanje s posljedicama pandemije, ali i uzeti u obzir specifičnosti pojedinačnih država članica, posebice važnost korištenja EU fondova za Hrvatsku.

Ovo je bila prva u nizu video-konzultacija u svrhu koordiniranja aktivnosti, s obzirom na to da Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon Hrvatske. Ministar Grlić Radman predstavio je daljnje planove u okviru hrvatskog predsjedanja. Obje strane su se složile da je razmjena iskustava između Hrvatske i Njemačke od velike važnosti jer će se na nekim od tema hrvatskog predsjedanja nastaviti rad u drugoj polovici godine tijekom njemačkog predsjedanja. To vrijedi primjerice za zapadni Balkan i Istočno partnerstvo, priopćeno je iz MVEP-a.

Ministar je zahvalio njemačkom kolegi na pomoći pri repatrijaciji hrvatskih državljana te istaknuo ulogu Hrvatske kao države predsjedateljice u koordinaciji konzularne suradnje. Ministri su se osvrnuli i na situaciju u Libiji i Ukrajini te naglasili važnost multilateralizma i globalnog pristupa u odgovoru na pandemiju covida-19. Ministri Grlić Radman i Maas razgovarali su i o načinima i modalitetima dolazaka njemačkih turista u Hrvatsku, priopćio je MVEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45