RESTRIKCIJE PUTOVANJA

EU uklonio SAD, Izrael i 3 balkanske države s popisa ‘sigurnih zemalja‘ zbog širenja korone, evo što to znači

Ipak, u priopćenju Vijeća se navodi da ova odluka “ne prejudicira” mogućnost država članica da od ovih ograničenja izuzmu one koji su primili obije doze cjepiva
 Fadel Senna/AFP

Europska unija je skinula s popisa “sigurnih država” Sjedinjene Američke Države, Izrael, Libanon, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Ove države nisu više na listi “sigurnih” iz kojih građani mogu bez ograničenja putovati u države Europske unije. Prema ovoj odluci Vijeća Europske unije, u načelu, građani iz ovih država neće uopće moći putovati u EU ako nemaju neodgodiv razlog ili pripadaju kategorijama na koje se mjere ne mogu primijeniti.

Ipak, u priopćenju Vijeća se navodi da ova odluka “ne prejudicira” mogućnost država članica da od ovih ograničenja izuzmu one koji su primili obije doze cjepiva.

Popis “sigurnih država” Europska unija je sastavila od proljeća kada je počelo postupno otvaranje. Na tome su najviše inzistirale države Unije koje značajno ovise o turizmu. Dramatično povećanje broja novozaraženih, činjenica da je delta soj dominantan, je utjecalo da se izmijeni lista “sigurnih država” i s nje skine ovih šest država.

Posebno je osjetljivo za neke države članice bilo skidanje Sjedinjenih Američkih Država s popisa. To znači da turisti iz SAD-a više neće moći neometano putovati u države Europske unije ako te države budu slijedile preporuke Vijeća. Na listi „sigurnih“ ostaju Kina, Japan, Kanada, Australija, Novi Zeland, Saudijska Arabija te neke druge države.

Osim ograničenja za putovanje državljana spomenutih država u EU izmjena popisa bi mogla utjecati i na odluke o ograničavanju putovanja iz EU u te države, odnosno nametanje dodatnih mjera za putovanje ili obveze za samoizolaciju pri povratku.

Zasad su na listi “sigurnih država” ostale Albanija, Bosna i Hercegovina te Srbija. Ali, ukoliko se broj novozaraženih poveća i ove države bi mogle biti skinute s te liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 09:48