DANAS IZGLASANO

EU ZABRANILA KORIŠTENJE INSEKTICIDA KOJI UBIJAJU PČELE Pobjeda za eko-aktiviste

Veliki je to poraz za kemijske kompanije koje na insekticidima zarade milijarde eura godišnje

Europska komisija odlučila je zabraniti diljem kontinenta korištenje insekticida koji ubijaju pčele , piše Guardian.

Ova zabrana velika je pobjeda za milijune eko-aktivista, koji su zabrinuti zbog dramatičnog nestajanja tih kukaca, a podržavala ih je i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

No, veliki je to poraz za kemijske kompanije koje na insekticidima zarade milijarde eura godišnje, kao i za povjerenike iz Velike Britanije koji su bili protiv, jer tvrde da će zabrana uporabe insekticida naštetiti proizvodnji hrane.

- Našu kampanju je podržalo 2,6 milijuna ljudi, a zabrana korištenja opasnih insekticida mogla biti biti povijesni korak jer daje pčelama šansu za preživljavanje - kazao je Ian Keith iz organizacije Avaaz.

U Europskoj uniji glasovalo je 27 država članica, a 15 ih je bilo za. Pošto nisu uspjeli skupiti dovoljnu većinu da se zabrana uvede, odluka je pala na Europsku komisiju koja je danas zabranila tri vrste neonikotinoida, insekticida koji se koriste na sortama poput kukuruza, suncokreta ili uljane repice, a koji se smatraju najštetnijim po insekte poput pčela.

Pčele, kao i drugi kukci, ključne su za proizvodnju hrane, s obzirom da su zaslužne za oprašivanje čak tri četvrtine svih usjeva.

Zadnjih godina ubrzano izumiru, ponajprije zbog nestanka prirodnog staništa, bolesti i zbog uporabe štetnih insekticida.

Neonikotinoidi koji su se pokazali kako ozbiljno narušavaju zdravlje pčela, a koje je Europska komisija zabranila, ne koriste se za špricanje usjeva, već se njome direktno tretira sjeme, pa će se zabranjiti njihovo korištenje na kukuruzu i uljanoj repici i suncokretu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:19