SUDJELUJE I OREŠKOVIĆ

EU ZATVARA BALKANSKU MIGRANTSKU RUTU? Ključni sastanak u Bruxellesu o rješavanju izbjegličke krize

 Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik hrvatske vlade Tihomir Orešković s kolegama iz drugih 27 država EU danas će u Bruxellesu održati ključni summit, na kojem će pokušati dogovoriti mjere za rješenje migrantske krize. Najprije će svi lideri 28 država ili vlada EU imati sastanak s turskim premijerom Davutogluom, a zatim će se sastati Europsko vijeće.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uoči ovog summita imao je turneju po državama zapadnobalkanske rute, tijekom koje je, osim Zagreba, posjetio i Ljubljanu, Beograd, Skoplje, Atenu i Ankaru, kako bi se bolje pripremio za ovaj skup.

Tusk je u pismu upućenom liderima 28 država članica Europske unije poručio kako je glavni cilj vratiti Schengen u normalno funkcioniranje, onako kako je u petak predložila Europska komisija.

Prvi cilj ovog summita je potvrditi namjeru da se u praksi zatvori zapadnobalkanska ruta.

“Države zapadnobalkanske rute, uključujući i one koje su izvan Europske unije, sve su spremne i odlučne vratiti normalnu primjenu zajedničkih pravila i odluka, uključujući i Schengenski granični sustav. To će značiti prestanak takozvane politike prebacivanja emigranata iz jedne države u drugu. To neće riješiti krizu, ali će stvoriti potrebne uvjete za europski konsenzus. U ponedjeljak bi trebali potvrditi ovaj pristup. S time ćemo zatvoriti zapadnobalkansku rutu, koja je bila glavna točka ulaska i preko koje je prošle godine prešlo 880 tisuća migranata, a samo u prva dva mjeseca ove godine 128 tisuća”, napisao je predsjednik Europskog vijeća.

Drugi je cilj postići napredak u suradnji s Turskom koja bi trebala ne samo zaustaviti val, već i primiti natrag one migrante koji u EU uđu s njezina teritorija. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je potrebu za napredak u odnosima s Turskom oko migracije, ali i drugih pitanja. EU smatra da je broj osoba koje iz Turske dolaze u Grčku i dalje prevelik iako smatra da postoji određen napredak u smanjenju tog broja, za što Turska poduzima mjere. EU se nada da će uz pomoć Turske smanjiti broj i početi vraćati u Tursku one migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama, kao i one koji ne ispunjavaju uvjete za azilom.

Treći cilj ovog summita bit će povećanje humanitarne pomoći za one države koje su najviše pogođene ovom krizom, posebno za Grčku. Komisija je u tu svrhu već predložila promjenu zakonskog okvira kako bi se omogućila pomoć od oko 700 milijuna eura iz EU proračuna. Iako je jasno da EU računa na Tursku kako bi riješila problem s izbjeglicama, sve je više upozorenja da Turska zloupotrebljava ovu situaciju. Kao mogući problem u odnosima u ovom trenutku može biti i gušenje slobode medija u Turskoj nakon odluke suda da vlasti zauzmu neovisni dnevni list Zaman. U prostorije tog lista nasilno je tijekom vikenda upala policija. Zato se EU našla u nezgodnoj situaciji da Tursku više ne može kritizirati zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija jer joj treba da bi riješila za EU veći problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:05