SUMMIT LIDERA

EU želi okončati ovisnost o ruskoj energiji: ‘Financiramo Putinov rat. Tog se moramo hitno riješiti‘

EK će do sredine svibnja predložiti kako postupno okončati nabavu plina, nafte i ugljena iz Rusije do 2027.
 Ludovic Marin/AFP

Lideri EU dva su dana u dvorcu Versailles raspravljali o tome kako smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu i nafti, kako pomoći ranjivim skupinama koje snose velike posljedice poskupljenja goriva, struje ali i hrane, te kako pomoći dalje Ukrajini koja se nosi s nezapamćenim posljedicama Ruske agresije.

No bez obzira na velike simpatije prema Ukrajini, rezultati rasprava su kompromisni. Tako su oni samo poslali političku poruku da su "vrata EU otvorena za Ukrajinu", kako ona "pripada europskoj obitelji" te da će se razmotriti njezin "europski put", ali nisu formalno preuzeli obvezu da toj državi skoro dodijele status kandidata za članstvo.

Drugačiji svijet

No, svi su priznali da sada živimo u drugačijem svijetu te kako se odluke u svim sferama trebaju usvajati brže.

- Prije dva tjedna probudili smo se u potpuno drugačijoj Europi, drugačijem svijetu. Ništa više neće biti kao prije - rekao je predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je i četvrti paket sankcija protiv Rusije, naglasivši kako će to dodatno izolirati Rusiju. Ona je rekla da će Europska unija stvoriti fleksibilnost u korištenju proračuna za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica.

I s ovog summita lideri EU poslali su glasne poruke, ali nisu usvojili neke konkretne odluke. Ostalo je nejasno jesu li uopće odlučili udvostručiti novac za vojnu pomoć Ukrajini ili ne. Ono čega su svi bili svjesni, i naglasili da je za budućnost Europe nedopustivo, jest razina ovisnosti od ruskog plina, što dovodi do situacije da se i novac za taj plin može smatrati financiranjem ruske ratne mašinerije u Ukrajini.

Ključna tema drugog dana summita bili su napori za smanjenje posljedica rasta cijena energenata i hrane, što je sve vezano i uz odluke o smanjenju ovisnosti o ruskom plinu.

Europska komisija do sredine svibnja objavit će prijedlog kako postupno okončati nabavu plina, nafte i ugljena iz Rusije do 2027. godine. To je rekla i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, čime je raniju ambiciju da se u potpunosti okonča ovisnost o ruskom plinu smanjila za tri godine, Prije tjedan dana Komisija je iznijela prijedlog da se puna neovisnost o ruskom plinu i nafti postigne do 2030. godine, a do kraja ove godine ona smanji za dvije trećine.

Mnoge države članice Europske unije zatražile su intervenciju EU na cijene energenata, ali i hrane. No o tome zasad nema suglasja u EU, iako veliki broj država upravo to želi. Manji broj država i dalje smatra da intervencije na tržištu ne treba biti, a EU dopušta nacionalnim vladama da same usvajaju mjere kako bi pomogli najranjivijim slojevima društva, ali i poduzećima.

Ipak, lideri EU na summitu u Versaillesu zadužili su Komisiju da ponudi opcije za stabilizaciju energetskog tržišta, gdje su cijene otišle u nebo proteklih tjedana.

- Do kraja ovog mjeseca Komisija će predložiti opcije za ograničenje posljedica rasta cijena plina za cijenu struje, rekla je Von der Leyen. Zanimljivo je da se cijena struje određuje prema cijeni najskupljeg energenata koji se koristi za proizvodnju, a to je u ovom trenutku plin. To je utjecalo na to da struja značajno raste i u državama gdje je udio plina za proizvodnju izuzetno mali.

image
Ian Langsdon/POOL/AFP

Jačanje sankcija

Predsjednica Komisije najavila je da će Komisija izaći i s detaljnim prijedlozima kako popuniti najmanje 90 posto podzemnih skladišta plina na teritoriju EU prije 1. studenoga ove godine, dakle, prije sljedeće zime. Taj paket energetskih mjera nazvala je i "policom osiguranja".

- Kupnjom ruske nafte, plina i ugljena, mi praktički financiramo i njihov rat. Tog se moramo hitno riješiti - rekla je predsjednica finske vlade Sanna Marin.

Njemački kancelar Olaf Scholz, čija zemlja značajno više ovisi o ruskom plinu, rekao je da će se nastaviti postupno jačanje sankcija protiv Rusije, ali neće odustati od uvoza goriva. Rekao je da je cilj "postupno se izvući iz takve ovisnosti". Njemačka je dugo bila pod kritikama da je zajedničkim projektima s Rusijom o novim plinovodima zapravo dovela i sebe i cijelu Europu u situaciju da bude ucijenjena od Putina.

Kada je počela ruska agresija na Ukrajinu, Njemačka je suspendirala i projekt Sjeverni tok 2, koji je već bio gotov. Sada se čini da će te cijevi ostati samo olupina ispod mora te kako taj projekt nikada neće oživjeti, čime je izgubljeno 11 milijardi eura. Njemački kancelar najavio je da će njegova vlada investirati sada više i na LNG terminale.

Španjolski premijer Sanchez također se založio za to da EU građanima osigura da ne budu ucjenjivani od Rusije.

Nema suglasja o novom zajedničkom zaduženju

Na summitu lidera EU predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde najavila je mjere kako osigurati fiskalnu stabilnost u EU, ali i pridonijeti stabilizaciji cijena. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se na razini EU trebaju koordinirati investicije kako bi se izbjeglo fragmentiranje financijskog tržišta.

Oko ideja o intervenciji na cijene od strane EU nije bilo suglasja, ali države članice imaju mogućnost to činiti na nacionalnoj razini. Europska komisija bit će fleksibilna prema zemljama članicama koje budu iz proračuna intervenirale za ograničenje određenih cijena nužnih namirnica. Nije bilo suglasja niti oko prijedloga novog zajedničkog zaduživanja. Tome se protivila najviše Nizozemska, ali i druge države koje su i prije u sličnim prilikama bile skeptične.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da njegova vlada ne podržava izdavanje euroobveznica. Umjesto toga on se zalaže za maksimalno korištenje postojećih instrumenata i sedmogodišnjeg financijskog okvira i sredstava iz programa EU buduće generacije.

Od ECB-a zatraženo je da pomogne i milijunima ukrajinskih izbjeglica, koji pri bijegu nisu mogli niti uzeti novac u stranoj valuti da bi svoj novac promijenili u eure po pristojnom tečaju, jer su često žrtve onih koji zlorabe situaciju. (A.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13