NOVI PRORAČUN EU

EU želi više od 1000 milijardi eura, dio bi išao i Hrvatskoj

 AFP

BRUXLLES - Europska komisija predložila je za razdoblje od 2014. do 2020. godine proračunski paket koji predviđa porast budžeta za 5 posto te bi ukupno iznosio više od 1000 milijardi eura u obvezama, ali malo manje u realnim plaćanjima. Taj je prijedlog izrađen imajući u vidu i Hrvatsku kao 28. članicu EU.

EK predlaže proračun od 971,52 milijarde eura za sedmogodišnje razdoblje, što je 46 milijardi više od sadašnjeg proračuna koji istječe krajem 2013. godine. Njemačka, Velika Britanija i Francuska su najavile da će se protiviti bilo kakvom rastu proračuna EU.

Sličan stav imaju i mnoge druge članice koje su neto platiše u proračun.

Manje za poljoprivredu

Britanci su ovaj prijedlog već ocijenili nerealnim, Šveđani i Danci htjeli bi da više novca iz proračuna ide za znanost i istraživanje, a manje za poljoprivredu.

Francuska, koja ne dopušta značajnije promjene u subvencioniranju poljoprivrede, može biti sretna što će sredstva za zajednčku poljoprivrednu politiku i dalje biti najveći izdaci iz blagajne EU. U te će se svrhe izdvajati 36,2 posto ukupnog proračuna, što je ipak smanjenje od 3 posto, ali će dio novca za istraživanje također ići za projekte koji pripadaju proljoprivredi i ruralnom razvoju. Više nego prije trošit će se za transport, energiju, okoliš i istraživanje.

Sporni porezi

Kontroverzan je i prijedlog EK da se dio novca za proračun EU namakne putem tzv. vlastitih sredstava, iz poreza na transakcije i europskog PDV-a. Taj je prijedlog naišao na kritike glavnih gradova koji govore da su porezi isključiva stvar članica. EU će izdvajati više novca za vanjsku politiku i europsko susjedstvo kako bi ojačala uogu u globaliziranom svijetu.

Čeka se parlament

Paket će trebati dobiti potporu Europskog parlamenta i država članica. Debata je tek počela i ovaj će put sigurno biti žestoka jer mnoge države, suočene s mjerama štednje kod kuće, neće htjeti podržati znatno povećanje proračuna i troškova Unije. Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek ovaj nacrt smatra “pametnim prijedlogom koji može poslužiti kao dobra osnova za daljnje pregovore”.

Usvajanje proračuna EU jedna je od rijetkih prilika u kojima Europski parlament može pokazati svoju političku moć pa se očekuje da će to i učiniti te da neće samo tako prihvatiti prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:06