LET IZNAD SIRIJE

Eurofighter u akciji: Britanski borbeni avion oborio neprijateljsku letjelicu prvi put nakon 1982.

Bila je to impresivna demonstracija sposobnosti RAF-a da ukloni neprijateljsku metu u zraku, kratko je rekao ministar obrane Wallace

Ilustracija, Eurofighter Typhoon RAF-a

 Nir Ben-yosef/photostock-israel/Sciencephoto/Profimedia

Borbeni avion Eurofighter Typhoon britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) oborio je "maleni neprijateljski dron" iznad Sirije, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prenosi BBC.

Ovo je prvi put nakon Falklandskog rata (koji se vodio 1982. između Ujedinjenog Kraljevstva i Argentine) da je britanski borbeni avion srušio neku neprijateljsku letjelicu.

Britansko ministarstvo obrane kratko je priopćilo da je "dron predstavljao prijetnju kolacijskim snagama u Siriji" i dodali su da je oboren 14. prosinca ove godine.

- Bila je to impresivna demonstracija sposobnosti RAF-a da ukloni neprijateljsku metu u zraku, kratko je rekao ministar obrane Ben Wallace.

Dva Eurofightera u varijanti FGR4 bila su na rutinskoj patroli s koje su poletjeli iz baze u Cipru kada su dobili uputu da istraže o kakvoj se letjelici radi. Nakon što su identificirali dron nedaleko od koalicijske baze Al Tanf, blizu granice s Irakom, jedan od aviona oborio ga je projektilom kraćeg dometa ASRAAM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:09