NUKLEARNI PROGRAM

Europa gura rezoluciju IAEA-e o Iranu unatoč upozorenjima Rusije i Teherana

Iran je odnedavno ubrzao kršenje sporazuma iz 2015. godine, u očiglednoj namjeri da pojača pritisak na Joea Bidena
 Joe Klamar/AFP

Velika Britanija, Francuska i Njemačka nastavljaju s planom rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja kritizira Iran zbog prestanka suradnje s agencijom, unatoč ruskim i iranskim upozorenjima da će biti ozbiljnih posljedica.

Odbor guvernera IAEA-e ovaj tjedan će održati kvartalni sastanak, u vrijeme pokušaja da se oživi iranski nuklearni sporazum s velikim silama otkad je dužnost američkog predsjednika preuzeo Joe Biden.

Iran je odnedavno ubrzao kršenje sporazuma iz 2015. godine, u očiglednoj namjeri da pojača pritisak na Bidena, dok obje strane inzistiraju da ona druga mora napraviti prvi potez.

Kršenje koje provodi Teheran odgovor je na američko povlačenje iz sporazuma 2018. godine te na ponovno uvođenje američkih sankcija.

Tri europske sile, sve tri dijelom sporazuma iz 2015 godine, razmijenile su nacrt rezolucije za bečki sastanak izrazivši "ozbiljnu zabrinutost" po pitanju smanjene suradnje Irana te su pozvale Iran da opozove svoje korake.

Nacrtom, poslanom članovima odbora IAEA-e, a koji je vidio Reuters, također se izražava "duboka zabrinutost" time što Iran nije objasnio čestice uranija koje su pronađene na tri stare lokacije, uključujući i dvije o kojima je IAEA prvotno izvijestila prošli tjedan.

Iran je izrazio negodovanje zbog takvih kritika, zaprijetivši da će otkazati sporazum s IAEA-om dogovoren prošli tjedan po pitanju privremenog nastavka nadzora koji je bio okončan.

Ostaje nejasno koliko će zemalja podržati rezoluciju. U dokumentima koje je pribavio Reuters prije najave Irana, Rusija je upozorila da bi rezolucija mogla naškoditi pokušajima oživljavanja nuklearnog.

"Usvajanje rezolucije neće pomoći političkom procesu povratka normalne sveobuhvatne provedbe sporazuma", pisalo je u ruskoj poruci ostalim članicama.

"Naprotiv, značajno će iskomplicirati pokušaje, potkopavajući izglede za njegovo obnavljanje i normalnu suradnju između Irana i agencije."

Upitan o tome, generalni direktor IAEA, Rafael Grossi, rekao je da ne želi da bilo što ugrozi rad njegovih inspektora u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:11