DRUGI KRUG IZBORA

Europa i svijet napeto iščekuju: Srbija ne bira šefa države, već odlučuje želi li ući u EU

Iako je još u prvom krugu uspješno održavao dojam da je i on za ulazak Srbije u EU, Tomislav Nikolić je uoči drugog kruga dao novu priliku Borisu Tadiću da i ove izbore predstave kao referendumske
 Ognjen Radošević / BLIC / CROPIX

BEOGRAD - Iako je još u prvom krugu uspješno održavao dojam da je i on za ulazak Srbije u EU, Tomislav Nikolić je uoči drugog kruga dao novu priliku Borisu Tadiću da i ove izbore predstave kao referendumske, na kojima će šest i pol milijuna državljana Srbije s pravom glasa odlučivati okreće li se Srbija prema EU ili ostaje ukopana u balkanskom blatu, tužno gledajući prema dalekoj majčici Rusiji.

Dvosjekli mač

Drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji održat će se sutra. U završni okršaj s Tomislavom Nikolićem Boris Tadić sada prvi put ulazi s malom prednošću iz prvog kruga, ali i s ogromnom političkom prednošću jer ima neusporedivo veću podršku na domaćoj političkoj sceni, u zemljama regije i u inozemstvu. Ankete mu također daju znatnu prednost, predviđajući da će pobijediti s čak 58 posto glasova. No ta bi se prednost mogla ispostaviti kao dvosjekli mač, upozoravaju beogradski analitičari: prijašnje ankete su pokazale da su Tadićevi birači dvostruko skloniji izbornoj apstinenciji, a u tom slučaju, ako osjete da je bitka već dobivena, pobjedu bi mogao odnijeti Nikolić zahvaljujući discipliniranosti svojih birača.

‘Život ili smrt’

Zbog toga su Tadićevi medijski stratezi izbornu kampanju po običaju intonirali vrlo dramatično, pojačavajući dojam kako su ovi izbori sudbinska prilika za Srbiju da izabere između života i smrti, dobra i zla, budućnosti i mračne prošlosti koju svi žele zaboraviti. U tome su znatnu pomoć dobili od samog Tomislava Nikolića, predsjednika Srpske napredne stranke koji je kao zamjenik Vojislava Šešelja već dva puta, 2003. i 2008., gubio od kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića na predsjedničkim izborima.

Loša karikatura

Između dva kruga Nikolić se ponašao kao svoja vlastita loša karikatura: prvo je prijetio neredima, demonstracijama i mrtvim glavama zbog izborne krađe, a onda je odustao od bojkota drugog kruga i s najtvrdokornijim protivnikom EU Vojislavom Koštunicom potpisao sporazum o suradnji. Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije (DSS) osvojili su 8,4 posto glasova i uz Srpsku radikalnu stranku i Dveri, dvije desne nacionalističke stranke koje nisu prešli prag, jedini se protive ulasku Srbije u EU.

Koštunica je pozvao svoje birače da glasaju za Nikolića, a Nikolić je zauzvrat potpisao da će Srbija na referendumu odlučiti između “neutralnosti” za koju se zalaže Koštunica i ulaska u EU. Izbori 20. svibnja bit će referendum o tome kuda ide Srbija, o budućnosti Srbije i cijele regije, iskoristio je Tadić priliku da poentira u snažnoj poruci na posljednjem predizbornom mitingu u Beogradu, nekoliko sati prije nastupanja izborne šutnje u četvrtak u ponoć.

Izbori su referendum za EU i za obranu europske budućnosti Srbije jer je Tomislav Nikolić potpisivanjem sporazuma s DSS odustao od europske politike, objavila je Tadićeva Demokratska stranka.

Izborna maska

“Ono na što smo upozoravali tijekom cijele kampanje - Nikolićevo europsko opredjeljenje je samo izborna maska - najbolje je dokazao on sam potpisivanjem sporazuma s Koštunicom, koji je više puta ponovio da je njegov uvjet za suradnju odustajanje od daljnjih europskih integracija”, objavio je DS. Istaknuli su da to samo dokazuje opasnu nedosljednost Nikolićeve politike koja se stalno mijenja i u kojoj postoji samo jedna konstanta, a to je da je spreman da kaže ili uradi sve radi vlasti.

Glasovi kao svetinja

Upravo na nepredvidljivosti i nesigurnosti Nikolićeve politike Tadić je zasnovao svoju kampanju. Ono što je doista neizvjesno, jest kako će Nikolićeva stranka reagirati u nedjelju u noći ako bude objavljeno da je njihov kandidat treći put izgubio od Tadića.

Nikolić je prošlog tjedna, nakon otkrića vreća s izbornim listićima u kontejneru za smeće, rekao da ne vjeruje da je ikad izgubio od Tadića u drugom krugu, a njegova desna ruka Aleksandar Vučić rekao je ovih dana da ne vjeruje ni jednoj srpskoj instituciji. Vučić je najavio da će sutra glasove štititi kao svetinju “svim demokratskim sredstvima”

- Ono što je bilo dozvoljeno u prvom biračkom kugu sad neće biti dozvoljeno - zaprijetio je Vučić, najavljujući da će štititi svaki glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:42