NOĆNA MORA IZ SAD-A

Europa je strahovala od ovog trenutka: ‘50 puta je jača od heroina, pobila je čitave gradove, a sada stiže k vama...‘

U Europi je zasad kanabis najčešće korištena droga, a najbrže raste potrošnja kokaina

Philadelphia

 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia/Spencer Platt/getty Images/profimedia

EU treba biti spremna na širenje sintetičke droge fentanil, poručila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson, nakon upozorenja američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da Europi slijedi problem s fentanilom, koji je u SAD doživio razmjere epidemije sa više od 100.000 mrtvih godišnje. Ako ga još nemate, imat ćete ga, rekao je Blinken europskim kolegama za problem sa fentanilom. Smatra se da je 50 puta jači od heroina, piše Politico, svake godine od predoziranja tom sintetskom drogom u SAD-u umru deseci tisuća ljudi.

Američki predsjednik Joe Biden borbu protiv fentanila stavio je visoko među prioritete. EU se također priprema za moguću epidemiju fentanila, jača ovlasti europske agencije za droge i udvostručuje resurse, tvrdi povjerenica. U Europi je zasad kanabis najčešće korištena droga, a najbrže raste potrošnja kokaina. Problem su afganistanski talibani koji su zabranili uzgoj maka: stručnjaci iz Agencije EU za droge upozoravaju da bi to moglo dramatično smanjiti dotok heroina u Europu i potaknuti rast sintetičkih opioida. Prema posljednjem Europskom izvješću o drogama, u EU-u su 2021. otkrivena ukupno 434 laboratorija za ilegalnu proizvodnju sintetičkih droga.

Fentanil je sintetski lijek protiv bolova 50 do 100 puta jači od morfija, prenosi Glas Amerike. Kako bi se SAD efikasnije suprotstavila epidemiji predoziranja, predsjednik Biden obećao je više od 450 milijuna dolara za prevenciju ovisnosti, liječenje i rehabilitaciju ovisnika, te za suzbijanje ilegalne trgovine drogama. Time će budžet za borbu protiv fentanila u SAD porasti na gotovo 800 milijuna dolara, objavila je Bijela kuća početkom rujna, povodom novoproglašenog Tjedna svjesnosti o predoziranju. Dok smrtnost od opioida nastavlja rasti posljednjih godina, rast predoziranja fentanilom ipak usporava, što američke vlasti pripisuju sebi u zaslugu. Borba protiv fentanila i drugih opioda značajna je tema u kampanji za američke predsjedničke izbore 2024. Prema službenim podacima američkog saveznog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 107.081 umrlih od predoziranja drogama u Sjedinjenim Državama 2022. stradalo je od zloupotrebe sintetičkih opioida poput fentanila.

U travnju je Bidenova administracija službeno proglasila fentanil kao prijetnju SAD-u. Ta se oznaka odnosi na fentanil u kombinaciji s ksilazinom, veterinarskim sredstvom za smirenje, neprikladnim za ljudsku upotrebu. Ta je kombinacija posebno smrtonosna, ustanovili su stručnjaci pregledom podataka o predoziranjima sa smrtnim ishodom. Rješavanje problema s fentanilom zahtjeva također rješavanje problema s ksilazinom i drugim lijekovima s kojima se fentanil kombinira.

Predsjednik Joe Biden u travnju je poručio da želi uspostaviti globalni savez protiv fentanila, u kombinaciji s jačanjem represije i povećanom pomoći ovisnicima. Bijela kuća je objavila da će surađivati s međunarodnim partnerima na izgradnji globalne koalicije za "spriječavanje nezakonite proizvodnje droga, otkrivanje prijetnji drogama u nastajanju, ometanje trgovine, rješavanje problema nezakonitog financiranja i za odgovor na ugrožavanje javne sigurnosti i javnog zdravlja". Cilj je tog velikog međunarodnog saveza razviti rješenja, potaknuti nacionalne akcije i utjecati da se što više zemalja složi da je suzbijanje nezakonitih sintetičkih droga globalni politički prioritet.

Ključni korak bilo bi međunarodno praćenje trgovine kemikalijama koje se koriste za proizvodnju fentanila, upozorio je bivši američki diplomat Earl Anthony Wayne za Glas Amerike. Veliki je izbor supstanci koje se mogu koristiti za proizvodnju fentanila, a mnoge od njih su u legalnoj prodaji jer imaju i legalne namjene, što je veliki problem. SAD lobira kod Komisije UN-a za droge da uspostavi međunarodnu kontrolu nad 14 ključnih sastavnica fentanila i lijekova koji imaju sličnu kemijsku strukturu i oponašaju farmakološke učinke fentanila. Najveći izvor supstanci za fentanil su Meksiko i Kina, ističe američka Uprava za suzbijanje droga, pa je ova tema dodatno pogoršala odnose SAD s te dvije zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:05