HUMANITARNA DRAMA

EUROPA NA PREKRETNICI Merkel zbog izbjeglica zahtijeva hitan krizni summit: 'Vrijeme curi, moramo djelovati brzo!'

'Mi ne možemo ljude pustiti da se probiju do nas i onda ih pustiti da čekaju. To bi izazvalo katastrofu'
Migrants and refugees demonstrate as Turkish police block the road and bar sales of tickets to Turkey-Greece border towns at Istanbul's Esenler Bus Terminal on September 15, 2015 in Istanbul. Over half a million migrants have crossed the European Union's border so far this year, up from 280,000 in 2014, the bloc's Frontex border agency said September 13 -- but warned some people may have been counted twice. AFP PHOTO/OZAN KOSE
 OZAN KOSE/AFP

BERLIN - Njemačka i Austrija traže hitno sazivanje kriznog summita Europske unije na kojem bi se donijele mjere pomoći zemljama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica, priopćeno je nakon susreta kancelarke Angele Merkel i njezina austrijskog kolege Wernera Faymanna u utorak u Berlinu.

"Izbjeglički problem može biti riješen samo na europskoj razini", rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom u Berlinu. Ona je ustvrdila da summit mora biti održan, ne u listopadu kako je prvobitno planirano, nego već sljedećeg tjedna.

"Vrijeme nam istječe. Moramo djelovati brzo", ustvrdila je kancelarka. Ona je rekla da na summitu neće biti riječi o raspodjeli izbjeglica jer da je ova tema "u rukama ministara unutarnjih poslova", nego o tomu kako pomoći zemljama iz kojih najveći broj izbjeglica dolazi. I to "u suradnji i bliskom dijalogu s Turskom".

U planu je, kako je naglašeno, i izgradnja tzv. "Hotspots" za prijem izbjeglica u Grčkoj i Italiji, u kojima bi tražitelji azila bili registrirani i raspoređeni po zemljama članicama Europske unije. Ekonomske izbjeglice bi bile odmah vraćene natrag.

Zahtjev za sazivanjem kriznog summita već je odaslan predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku, koji još po tom pitanju nije donio odluku.

Angela Merkel je istodobno odaslala poruku izbjeglicama koje su već u zemljama Europske unije ili se nalaze na putu prema njima.

"Nitko nema pravo sebi odabrati zemlju Europske unije u kojoj želi ostati", poručila je Merkel, ali je istodobno odbacila prijedloge austrijskog kancelara, ali i nekih njemačkih političara, koji su tražili kaznene mjere za one članice Europske unije koje odbiju prihvatiti izbjeglice.

"Prijetnje ne vode nikuda", rekla je Merkel pozvavši na povratak europskom duhu.

Austrijski kancelar Faymann je upozorio na opasnost humanitarne katastrofe ukoliko se ne bude djelovalo brzo.

"Mi ne možemo ljude pustiti da se probiju do nas i onda ih pustiti da čekaju. To bi izazvalo humanitarnu katastrofu", rekao je Faymann u Berlinu.

On je međutim upozorio da teret izbjeglica ne smije ostati na leđima Njemačke, Austrije i Švedske.

"Ove tri zemlje ne mogu same riješiti problem humanitarne pomoći i prava na azil", rekao je Faymann nakon susreta s Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 04:41